Brb, ik ga even uit mijn comfortzone dansen

Jij hebt dingen die je nog nooit gedaan hebt, maar wel wil proberen. Daar durft ik mijn biggenknuffels om te verwedden (en die zijn me heel dierbaar). Ik had ook zo’n nog-nooit-gedaan-ding: uitgaan. Dat had ik tot twee weken terug nog nooit gedaan. Het leek me nooit iets voor mij. Zoveel mensen, geluid en prikkels. Dat kan alleen maar zorgen voor een paniekaanval. WRONG! Ik ging mee en wat had ik het leuk. Een week erna krijg ik nog steeds blije kriebels als ik eraan terugdenk. Die avond leerde mij niet alleen dat ik uitgaan leuk vind, maar ook dat uit je comfortzone gaan de manier is om te meer over jezelf ontdekken. Deze blog gaat precies daarover: comfortzones.

Comfortzones en paniekstoonissen

Comfortzones en paniekstoornissen zijn goede vrienden. Ze versterken elkaar altijd, heb ik het idee. Zeg nou zelf, uit je comfortzone gaan is eng en zorgt voor spanning. Je gaat natuurlijk iets nieuws doen waar je nog niet comfortabel mee bent. En wat wil je niet met een paniekstoornis? Juuuuist. Als je uit je comfortzone stapt komt je namelijk eerst in de ‘fear zone’. Daarna volgen de ‘learning zone’ en de ‘growth zone’. Om bij dat stukje leren en groei te komen, moet je dus eerst je angst trotseren. Spanning ervaren en iets engs doen is een grote stap, want je bent bang dat je paniek krijgt. En dat is het grote probleem want zo bereik je ook niets. Of nou, dat was mijn grote probleem. Tot nu.

Verhaal: uit mijn comfortzone stappen

Was, ja. Want ik heb ontdekt dat uit je comfortzone gaan helemaal niet eng is. Het verhaal: ik ging uit. Compleet onverwacht. Ik en vriendlief waren op een verjaardag. Rond 02:00 wilde iedereen nog even uit. ‘Nou’, dacht ik toen, ‘als dat geen recept is voor een paniekaanval weet ik het ook niet meer, maar f*ck it we gaan’. Als het niet goed ging was ik niet ver van huis dus ik kon weg als het moest. Toen we bij onze uitgaansplek waren vond ik het ook enorm spannend. Er kwam een enorme muur aan prikkels op me af en ik sloeg dicht. Ik stond daar met mijn glaasje cola en een glad, emotieloos gezicht. Misschien keek ik zelfs een beetje boos (sorry vrienden ik was niet boos op jullie!). Even leek het erop dat het fout ging en ik een paniekaanval zou krijgen. Doei positiev ervaring.

Gelukkig was daar mijn vriend. Hij kent me goed. Hij vroeg me: ‘gaat ‘ie?’. Ik knikte en zei: ‘laat me even. Ik moet ontdooien’. Een seconde later kwam sterrenstof van De Jeugd Van Tegenwoordig en die kan ik helemaal meezingen dus ik ontdooide. Het liedje erna was unwritten van Natasha Beddingfield. Die kan ik ook meeblèren en ik begon al mee te bewegen. Nu komt mijn favoriete deel: mijn vriend houdt van dansen en ik ook. Zodra hij zag dat ik ontdooide ontvoerde hij me naar de dansvloer, daar bleven we een uur en dat was dat: Lorin vindt uitgaan leuk. Paniekstoornis, wie?

The aftermath

Al schrijvend zit ik hier met een grote glimlach, unwritten uit mijn oordopjes en blije kriebels in mijn buik. Ik ben trots op mezelf. Het was echt spannend en ik had momenten dat ik bijna in paniek raakte. Als dat gebeurd was dan was dat ook oké geweest. Dan had ik het nog een keer geprobeerd. Mijn ervaringen leerden mij dat ik soms iets vaker dan een keer moet doen om de echte ervaring te krijgen. Soms is zo’n nieuwe ervaring wel leuk, maar te nieuw en zorgt het voor kortsluiting. En als het na de tweede keer nog niets voor mij is dan weet ik dat.

Lesje uit je comfortzone stappen geleerd

Les? Uit je comfortzone gaan is enorm eng. Enorm spannend. Maar het helemaal waard. Ik voel dat ik beter in staat ben om mijn angsten aan te kijken. Ik weet nu dat daarna leer- en groeimogelijkheden volgen. En die voelen zo enorm fijn.

Oh, en niet zomaar opgeven! Als iets de eerste keer niet lukt, probeer het dan nog een keer of twee. Het is oké als de eerste keer niet oké is. Je kunt het wel. Als het mij lukt om deze stap uit mijn comfortzone te zetten, dan lukt het jou ook bij de jouwe.

Ik hoop dat je iets had aan mijn verhaal. Dankjewel voor het lezen en tot de volgende keer <3

Vragen of ideeën? Spreek me gerust aan op instagram: @projectlorin. Vergeet je ook niet in te schrijven voor mijn nieuwsbrief :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *