Suiker is verslavend. Als je ook zo verslaafd bent aan suiker, dan weet je hoe lastig het is om er vanaf te komen. Zet een zak Haribo goudberen voor je neus en een uur later is die gewoon leeg. Je kunt het moeilijk laten staan en maar één snoepje eten is geen optie. Het worden er altijd een stuk of vijf, of tien… of de hele zak. Stoppen lukt niet zomaar. Net als roken. Ik herken dat. Ik wil toch echt eens van die verslaving af, want suiker is enorm ongezond. Daarom ben ik twee weken terug de suiker challenge begonnen. In deze blog vertel ik jullie hoe het ging.

Suiker is echt slecht

Verslaafd zijn aan suiker is best gek. Je merkt het minder bewust dan verslaafd zijn aan roken en alcohol. De consequenties die een suikerverslaving met zich meebrengt zijn niet zo duidelijk. Maar suiker is slechter voor je dan je denkt. En niet alleen voor je tanden. Het diabetesfonds heeft een handig lijstje gemaakt wat suiker allemaal veroorzaakt:

  • Vermoeidheid
  • Darmklachten
  • Overgewicht
  • Tandbederf
  • Hoofdpijn
  • Leververvetting
  • Overbelaste alvleesklier

Op Gezondnu vond ik ook nog dat het zorgt voor een onzuivere huid en een opgeblazen gevoel. Yikes. Dit klinkt allemaal niet iets wat je wil. Dit overtuigde mij nog meer dat ik mijn suiker challenge wilde doen.

De suiker challenge

Het diabetesfonds houdt van 13 tot 19 juni ook een suiker challenge. Daar kun je ook aan meedoen. Zelf vind ik dat te lang wachten want ik wil er nu iets aan doen. Geen uitstelgedrag meer. Klaar ermee. Daarom had ik voor mezelf dit bedacht:

Ik ga 14 dagen geen extra snoepgoed eten. Dat wil zeggen: ’s avonds mag ik gewoon een toetje. Een ijsje ga ik niet overslaan. Een koekje in gezelschap ook niet. Het draait er bij mij niet om dat ik helemaal niet meer snoep, maar erom dat ik niet die hele zak meer leeg eet. Iets kleins mag best.

Ik vond in de appstore een super handige app. Hij werkt hetzelfde als die apps die je gebruikt als je wil stoppen met roken. Er loopt een klokje. Dat is het. Je krijgt ook awards als je het langer volhoudt en je kunt zien welke voordelen stoppen met suiker eten heeft. Voor mij werkte dit echt super motiverend.

Wat heb ik gemerkt?

Nou, op dag 1 faalde ik al en moest ik opnieuw beginnen. Ik had die dag al een koekje gehad en zat ’s avonds op de bank weer te snoepen. Daarna ging het beter met mijn suiker challenge en heb ik het volgehouden.

In de eerste paar dagen had ik veel hoofdpijn. Dat was enorm vervelend. Ik wist dat het kwam door de ontwenningsverschijnselen dus heb even doorgezet. Ik had ook heel veel dorst. De eerste twee á drie dagen was ik ook goed moe. Verder merkte ik ook echt dat ik cravings had. Ik wilde niets liever dan naar de winkel en een zak snoep gaan halen.

Het moeilijkste moment was toen ik in de winkel stond. Ik had een zak dropjes in mijn handen en moest al mijn wilskracht gebruiken om het niet mee te nemen. Dat heb ik ook niet gedaan. Ik was zo trots!

Jij ook?

Als je de challenge ook wil doen dan kun je de app vinden onder de naam: stop_eating_sweets. Het embleem is een roze donut met een rode streep er doorheen. Verder heb je niks nodig, behalve zelfbeheersing natuurlijk. Veel succes!

Als je ook meedoet, laat het me dan weten op instagram: @projectlorin. Dat vind ik mega tof! Als je je inschrijft voor de nieuwsbrief (dat kan hier) krijg je automatisch een mailtje als er een nieuwe blog is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *