Wereld menstruatiedag: maak menstrueren normaal

Je tampon of maandverband verstoppen. Vooral niet laten merken dat je ongesteld bent. Je schamen als je geen menstruatieproduct bij je hebt en je moet vragen aan iemand of die wel iets bij zich heeft. Als je ook menstrueert herken je dit denk ik wel. Als je dit niet herkent dan ben ik heel jaloers op je. Het is vandaag wereld menstruatiedag. Ik vraag me af: waarom schamen we ons nog steeds voor iets dat zo normaal is? Met deze blog draag ik bij aan het normaal maken van menstruatie. Niet alleen voor mezelf, maar ook voor mijn jonge zusjes. Ik hoop dat zij gewoon door de gang kunnen lopen met tampon of maandverband (of welk product dan ook) in het volle zicht. Geen schaamte. En als iemand dat vervelend vindt kijken ze maar weg.

Menstruatieschaamte = aangeleerd gedrag

Het probleem is dat we somehow geleerd krijgen dat menstrueren iets is om je voor te schamen. In een land dat zich tolerant noemt, verstoppen mensen hun menstruatieproducten nog steeds in hun mouw, broekspijp of kapsel (hoe dan?). Het tamponmerk O.B. maakte er onlangs een reclame over met precies die verstoptips. Dit is dus het probleem dat in stand word gehouden. Dit soort reclames zorgen ervoor dat je ervan overtuigt raakt dat het nodig is om je producten te verstoppen. Want o-wee als iemand ziet dat je menstrueert.Oma wist niet beter, maar wij wel

Zelf denk ik dat het een generatieprobleem is. Mijn oma’s hielden hun mond over menstrueren waar opa bij was. Ik mocht er ook niets over zeggen. Dat was niet kuis. Mijn vader en vriend boeit het al geen hol meer. Mijn vader heeft vier dochters en een vrouw. En mijn vriend is hetzelfde. Hij is enorm begripvol en lief als ik last heb van menstruatiepijn of hormonen. Dit gesprek had ik met mijn vriend naar aanleiding van de O.B. reclame hierboven:

(ik had die prullenbakken niet uit hoeven te leggen, dat wist hij. Ik overexplain snel door mijn anxiety) (ook sorry voor de tikfouten)

We can do this

De oplossing is niet boos worden op mensen die hun leven lang dit geleerd hebben. Hun aan de schandpaal nagelen is ook niet nodig. De oplossing is wel de toekomstige generatie leren dat het oké is. En niet alleen meisjes! Iedereen. Man, vrouw, non-binair, transgender. Vertel iemand die menstrueert dat het oké is. Leer jonge mensen wat menstrueren is. Praat er open over en niet ‘shh! Dat is niet fris!’. Dat het niet fris is: sure. Maar leer ze dan hoe je alles goed schoon kunt houden.

Druppel (bloed) op de hete plaat

Er zijn meer problemen om te belichten tijdens Wereld Menstruatiedag. Er zijn landen waar vrouwen nog steeds als onrein en minder worden gezien omdat ze menstrueren. In ons eigen land zijn er nog steeds vrouwen die geen menstruatieproducten kunnen betalen (nee, ook niet die van €0,99 huismerk. Er zijn mensen die het echt niet hebben). Genoeg vrouwen weten niet dat er alternatieven bestaan voor tampons en maandverband. Of worden zelfs gepest omdat ze liever iets anders dan tampons gebruiken. Ja, dat gebeurd dus echt.

Laten we met zijn allen ervoor zorgen dat menstruatie normaal wordt.

P.S.: Wil je meer van mij horen (omdat ik best kekke dingen zeg…) volg me dan op instagram: @projectlorin. Schrijf je ook in voor de blog alert!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *