Verrek, je hebt een intakegesprek! En nu?

En nu is het wachten. Als je ook eens een psychloog nodig gehad hebt hoef ik niet uit te leggen hoe vervelend die wachttijd is. Je bent misschien nerveus en gaat meer piekeren. Wie weet ervaar je nu ineens wel minder problemen. Dan kun je het gevoel krijgen dat je net zo goed af kunt zeggen, want het gaat ineens beter. Toch is dat niet slim. Om je te helpen met voorbereiden voor je intakegesprek heb ik in deze blog een een lijst met tips geschreven.

Als je nerveus bent over de wachttijd kan het goed zijn dat je klachten eerst erger worden. Maar als je net als ik bent dan verdwijnen je klachten ineens bijna helemaal. Het feit dat er hulp aan de horizon is verschenen maakt het een stuk draaglijker. Soms denk je zelfs dat je die afspraak gewoon af kunt zeggen, want het is niet meer nodig. Toch? Ik zou toch gaan als ik jou was. Grote kans namelijk dat het allemaal weer terugkomt als je eenmaal die afspraak gecancelled hebt.

Wachttijd gallore

Wat je kunt doen in de wachttijd is je alvast voorbereiden op je intakegesprek. Vaak krijg je al wat vragenlijsten die je in moet vullen. Ook vragen ze vaak naar je verzekeringsnummer bijvoorbeeld. Vul alle vragenlijsten in en kijk goed wat je mee moet nemen. Dit kun je alvast in een mapje stoppen. Als je dan gaat hoef je niet meer na te denken. Klaar is kees!

Nog meer voorbereiding

Voel je je toch nog niet goed voorbereid? Dan heb ik hier nog wat tips met hoe je je nog verder kunt voorbereiden op je intakegesprek:

  • Houd een schrijfboekje bij in de periode tot je intake. Beschrijf je paniekaanvallen of meest depressieve momenten. Die kun je dan meenemen. Wie weet herken je al patronen.
  • Verdiep je in behandelmethoden. Heb je bijvoorbeeld behoefte aan cognitieve gedragstherapie? EMDR? Of schematherapie? Je verdiepen helpt je voorbereiden. Je kunt dan beter aangeven waar je behoeft aan hebt.
  • Bedenk wat je doel is. Wat wil je bereiken met de therapie?
  • Schrijf alvast je verhaal op. Hoe is je situatie nu? Hoe was het op de basis- en middelbare school? Welke opleidingen deed je? Sport je? Gebruik je medicijnen of andere (verdovende) middelen? Welke symptomen merk je? Dat soort vragen krijg je in de intake ook. Een voorbereiding kan zenuwen schelen.
  • Bedenk je van tevoren ook wat je wel en niet wil. Wil je wel je huisarts informeren? Wil je iemand meenemen? Welke soorten therapie wil je echt niet doen? Sta je open voor eventuele medicijnen of tests (op bijv. adhd, add, autisme)?

Mijn eigen intakesituatie

Zelf heb ik sinds ik een verwijsbrief heb al minder last van mijn paniekaanvallen. De wetenschap dat er iemand is die me kan helpen, helpt al. Ik ben in mijn hoofd al bezig met wat ik ga vertellen. Daardoor denk ik er zelf al na over wat kan helpen. Dan verwerk ik soms al wat dingen, die vervolgens opgelost voelen. Toch ga ik die intake niet afzeggen. Ik weet namelijk ook dat alle paniek weer net zo hard terugkomt als ik niets doe. En dat wil ik niet.

To be continued…

Meer lezen?

In deze blog heb ik het over hoe moeilijk het kan zijn om naar de huisarts te stappen en hoe je je voor kunt bereiden: https://projectlorin.com/2022/05/19/huisartsenbezoek-voor-mijn-paniek/

Hier heb ik het over wat een paniekstoornis is en wat het voor mij inhoud. Ook vertel ik je mijn achtergrondverhaal: https://projectlorin.com/2022/05/05/ik-heb-een-paniekstoornis-en-dat-is-oke/

P.S.: Je kunt me ook volgen op Instagram voor meer updates en tips: https://www.instagram.com/projectlorin/
Wil je liever alleen de blogs volgen? Schrijf je dan in voor de blog update nieuwsbrief: https://projectlorin.com/nieuwsbrief/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *