Piekeren: tips om het te verminderen

Piekeren. Je maakt je enorm druk over iets en kunt niet stoppen met eraan te denken. Alle gedachten gaan over dat ene onderwerp. Je verzint, zonder dat je het wil, honderden doemscenario’s. ‘Gewoon aan wat anders denken’ kun je niet. Zelf herken ik dit helemaal. Al zo lang als ik me kan herinneren pieker ik over van alles en nog wat. Ik heb er dan ook best wat ervaring mee, zou je kunnen zeggen. Op Instagram vroeg ik wat jullie erover wilden weten. Daar kwam uit dat jullie vooral tips heel fijn vonden. Ik raapte al mijn ervaring bij elkaar en heb mijn fijnste anti-piekertips in deze blog gestopt.

Wat is piekeren?

Piekeren gebeurt als je je ergens druk over maakt en niet kunt stoppen met eraan te denken. De gedachten racen dan door je hoofd. Er ‘gewoon niet aan denken’ is dan ook echt geen optie. Piekeren doe je niet vrijwillig. Bij gewoon nadenken kom je vaak wel tot een oplossing, maar bij piekeren gebeurt dat niet. Je gedachten ratelen maar door zonder dat er een geruststellende oplossing bij je opkomt (1).

Cliché maar waar: iedereen piekert wel eens. Piekeren is heel normaal. Maar piekeren kan een symptoom zijn van, of zorgen voor iets anders. Het kan een teken zijn van te veel stress, een paniekstoornis of bijvoorbeeld depressie. Als je niet op tijd merkt dat je veel piekert, kan het ook zijn dat je een paniekstoornis of depressie veroorzaakt.

Vraag je je af of je piekert? Ik vond deze piekertest: https://steun.wijzijnmind.nl/quiz/piekertest. Het is geen diagnose, maar wel een kleine indicatie.

Tips om beter om te gaan met piekeren

Je eerste reactie is misschien dat je wil zorgen dat het piekeren stopt. Laat me je vertellen dat dat heel lastig is. Proberen te stoppen met piekeren is echt bijna onmogelijk en werkt vaak averechts. Je gaat dan piekeren over het feit dat je niet kunt stoppen met piekeren. Je niet druk maken lukt ook niet. Als dat werkte deed je dat wel. En dat allemaal terwijl jij ook wel weet dat het rationeel gezien soms niet eens logisch is dat je piekert. Jij weet ook wel dat het goed komt en dat je het aan kunt.

En toch pieker je.

Dit zijn wat tips die je kunt gebruiken als je piekert:

  • Zoek een vast moment op de dag waarop je 10 minuten de tijd neemt om te piekeren. Pak een schrijfblok en schrijf al je piekergedachten op. Niet denken. Gewoon schrijven. Geen gedachte is stom. Ontdek je patronen of onderwerpen?
  • Heb altijd een schrijfboekje bij je. Als je aan het piekeren bent kun je het van je af schrijven. Dit kan ook in de notities op je telefoon bijvoorbeeld.
  • Bedenk je dat nu hiermee bezig zijn je niet verder helpt. Probeer jezelf af te vragen wat je kunt doen om je piekerprobleem op te lossen. Bijvoorbeeld, als je in bed ligt en je bent bang dat je ziek bent: nu kan ik de dokter niet bellen, morgen wel. Dus ik bel morgen. Meer kan ik niet doen.
  • Zet tegenover je piekergedachten een geruststellende gedachte. Dat geeft je weer een gevoel van controle terug.
  • Ga naar een psycholoog. Die kan helpen om je piekergedachten weg te nemen of onder controle te krijgen.
  • Praat met iemand die je vertrouwd en deel je zorgen, hoe gek ze ook zijn. Gedeelde smart is halve smart. Praten lucht op.
  • Besef je dat je aan het piekeren bent. Maar ook dat dat oké is. Accepteer dat het er is. Dat brengt vaak al meer rust. Ga er niet tegen vechten.
  • Ga iets anders doen of ga even naar buiten. Helemaal als je overdag aan het piekeren bent. Als je ’s avonds piekert kun je bijvoorbeeld een boek lezen, iemand bellen of een fijne film kijken.

En de beste tip die ik heb (vooral als het om gezondheid gaat): Ga. Niet. Googlen! Dat brengt nog meer onrust.

Ik hoop dat je hier iets aan hebt. Piekeren is niet leuk. Je bent niet dom, stom of gek omdat het je overkomt. Dit doe je ook niet met opzet. Je bent goed zoals je bent. Je kunt dit!

Meer lezen?

Naar de huisarts gaan omdat je naar de psycholoog wil kan moeilijk zijn. In deze blog vertel ik je over mijn ervaringen en hoe je die eerste stap aan kunt pakken: https://projectlorin.com/2022/05/19/huisartsenbezoek-voor-mijn-paniek/

In deze blog heb ik het over voorbereiding op je intakegesprek bij de psycholoog. Handig als je besluit naar de psycholoog te gaan voor het piekeren: https://projectlorin.com/2022/06/02/verrek-ik-heb-een-intakegesprek-en-nu/

Meer weten over mijn ervaringen met piekeren en paniek? In deze blog heb ik het over mijn paniekstoornis: https://projectlorin.com/2022/05/05/ik-heb-een-paniekstoornis-en-dat-is-oke/

Je kunt je ook aanmelden voor mijn blog alert nieuwsbrief. Dan krijg je mail zodra er een nieuwe blog is. Meer niet! Meld je hier aan: https://projectlorin.com/nieuwsbrief/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *