Update: psycholoog, gesprek 1 & 2

Sinds een paar weken kan ik terecht bij de psycholoog. Hoe ik daarmee zoveel geluk heb weet ik ook niet. Ik heb gewoon de stoute schoenen aangetrokken en een mail gestuurd. Wat bleek? Er was iemand uitgevallen en ik mocht dat plekje als ik wilde. Tuurlijk zei ik ja! Een week of drie later had ik mijn intake, een week erna al de tweede afspraak. We hebben goed gepraat over wat eraan scheelde en hebben een plan gemaakt. Die eerste twee afspraken heb ik dan nog niet heel veel concreets gedaan, toch had ik al heel wat nieuwe wijsheden erbij.

Wachtlijst omzeilen

Ja, goh… Ik sta er nog steeds van te kijken dat ik de wachtlijst heb weten te omzeilen. Gewoon door een mailtje te sturen terwijl er een aanmeldstop was. Dat deed ik ook niet zomaar, trouwens. Ik had mijn huisarts per ongeluk al een verwijsbrief voor deze psychologe laten opstellen. Ik had niet goed gekeken. Dat was de reden waarom ik mailde met de vraag hoe lang de wachtlijst was. Dan zou ik de website in de gaten houden voor wanneer ik me weer aan kon melden. De dag erna had ik dus die mail dat er al een plekje vrij was door iemand die uitviel! Het geluk lachte me even toe. Heel even. Daarna ging het wat minder.

Duwen op de zere plek

Na de intake ging het minder goed met me. De psychologe wist goed op de grote, zere plek te duwen die ik al jaren omzeil. Bindingsangst die voortkomt uit jeugdtrauma. Waar ik eerst, onbewust, gewerkt heb om het te tolereren en vooral negeren, moest ik het nu recht in de ogen aankijken. Dat viel niet mee. Het maakte echt veel los. De week die erop volgde had ik ook flink meer last van piekeren en vaak paniekaanvallen. Die week viel me zwaar. Toen ik terugging voor gesprek twee was ook een van de eerste zinnen die ze zei: ‘goh, je ziet er vermoeid uit’. En dat klopte. Ik was doodop.

Gesprek twee

Gesprek twee viel niet mee. In de zin dat ik nerveus was en niet wilde gaan. Toen ik er eenmaal was, ging het prima en was het fijn. Ik vind het wel speciaal dat ik dit allemaal zo ervaar. Het is nog niet eerder gebeurd bij een psycholoog dat het zoveel losmaakt en dat ik niet wil gaan door de spanning. Normaal ging het altijd wel prima. Ik had er nooit zoveel gevoel bij.

In het tweede gesprek leerde ik nog iets. Mijn psychologe benoemde uit zichzelf HSP, hypersensitiviteit. Zelf heb ik dit nergens verteld aan haar. Bij een eerdere coach is dit namelijk ook wel eens naar voren gekomen. Ik heb er toen alleen na een tijd niets meer mee gedaan. Het paste niet bij me, zo dacht ik. Maar nu het weer op mijn pad komt voelt het toch als de juiste route. Waar het verschil nu ligt is dat ik het eerst van een wat spirituelere, zweverige kant bekeek (niets mis mee overigens!). Nu van een rationelere, praktischere kant. En dat sluit aan. Dat voelt goed. Ik heb afgelopen week beter op prikkels en grenzen gelet. Wat denk je? Ik voel me zoveel beter.

EMDR

Goed. Die angstklachten zijn er nog steeds. Samen met de psychologe heb ik besloten dat er EMDR nodig is. Wat het precies is weet ik nog niet. Dat wil ik ook nog even niet uitzoeken, omdat ik er zonder kennis en vooroordeel in wil gaan. Wat ik aan ervaringen om me heen hoor is dat het goed werkt. Zelfs als je sceptisch bent. Dat ben ik niet, dus het moet goed gaan. Ik weet ook dat veel mensen het als intens en vermoeiend ervaren. Lekker niets doen daarna dus.

Ik vind het enorm spannend, eigenlijk gewoon wel eng. Soms moet je even door een moeilijk stuk voor je aan het einde van je tunnel bent. Op het moment dat de piekerstemmen me laten twijfelen of ik angst voel, denk ik: ‘don’t let fear get in the way of the life you’re meant to live’. Die quote hangt al 6 jaar boven mijn bureau. Eens in de zoveel tijd zie ik ‘m en geeft het me moed. Ik laat de angst me niet stoppen. Dat heb ik nooit gedaan en ga ik ook nooit doen.

Ik kom er wel.

Wil je me volgen op mijn psychologenreis?

Op instagram deel ik vaker en meer. Daar deel ik ook dagelijkse gedachten en obstakels. Hier vind je me: https://www.instagram.com/projectlorin/ , (@projectlorin).
Toch liever alleen de blog? Dan kun je je aanmelden voor de nieuwsbrief: https://projectlorin.com/nieuwsbrief/

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *