Hoe schrijf je een blog?

Je gaat zitten en je typt. In essentie waar, maar ook niet helemaal. Het moet mensen boeien, je moet je eigen stem laten horen en het moet een structuur hebben. Dat is nogal wat. En hoe weet je nou of je het goed doet? Er zijn regeltjes voor het bloggen, en ze zijn er niet. Hoe je een blog schrijft ligt daarom ook deels bij jezelf. Maar voor je eraan begint kan het zijn dat je toch even gaat spieken bij een ander. Dat is zeker goed want je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. In deze blog vind je daarom een voorbeeld van hoe je een blog schrijft.

Het idee

Voor je begint heb je vast een idee waarover je wil gaan schrijven. Misschien vind je het tof om te schrijven over je reizen, je bakkunsten of is je blog een plek waar je je ei kwijt kunt. Hoe dan ook, er zal een structuur in moeten. Zonder structuur is je blog namelijk maar een brei van woorden die niemand snapt. Dat vind jij ook niet fijn om te lezen. Alleen de ene structuur is de ander niet. Onthoud daarom dat je altijd alle vrijheid hebt om de voorbeeldstructuur in deze blog aan te passen.

Een voorbeeld blogstructuur

Dit is een voorbeeld van een vrij standaard structuur hoe je een blog kunt schrijven:

  • Introductie
  • Het probleem
  • De reis
  • Oplossing of bestemming
  • Samenvatting
  • ( CAT / meer lezen )

De introductie

Dit is je allereerste alinea. In deze blog las je daar een korte samenvatting van was er in deze blog staat. Je kwam te weten wat je ging lezen en kon zo beoordelen of het wat voor je was. Zo’n eerste alinea maakt je enthousiast. Het roept vragen of en prikkelt je om verder te lezen.

Het probleem

Niet dat hier altijd echt een probleem staat. Dit gaat vooral in op het hoofdonderwerp van je blog. Deze keer was dat ‘hoe schrijf je een blog?’ en dan vooral hoe belangrijk structuur is. Maak duidelijk waarom je deze blog schrijft. Wat is het startpunt van je verhaal? Voor een reisblog kan dat bijvoorbeeld zijn nieuwsgierigheid naar een bepaald land. Je lezer weet zo welke kant z’n neus op moet staan.

De reis

Net als er niet altijd een echt probleem is, is er niet ook altijd een echte reis. Dit symboliseert het verhaal hoe je ‘het probleem’ gaat oplossen. Wat je nu aan het lezen bent, alle korte uitleg van de onderdelen, is ‘de reis’.

De oplossing of bestemming

Ook wel je conclusie. Wat wil je dat iemand meeneemt uit je verhaal? In ons geval hier is dat de basiskennis over het opbouwen van een blog.

Samenvatting

Dit is je laatste echte onderdeel. Je herhaalt je belangrijkste punten en geeft je lezer de moraal van het verhaal mee. Hier rond je alles af en geef je een eindconclusie. Vaak geeft je hier ook een Call to action of ‘CAT’ afgekort. Die zien er dan uit als: schrijf je in voor de nieuwsbrief!, Volg mij ook op Instagram! Dat soort leuzen.

Samenvatting van de ‘hoe schrijf je een blog?’ blog

Als het goed is herken je nu deze alinea. Je hebt door dat deze blog aan z’n eind gekomen is en snapt dat een structuur helpt. Wat voor blog je ook schrijft, een structuur neemt je lezer mee. Het zorgt ervoor dat de informatie blijft hangen. Een lezer hoeft dan namelijk niet meer zelf na te denken welke stap eerst kwam, wat nu eigenlijk ‘het probleem’ is en wat ‘de oplossing’. Mensen zijn lui. Maak het ze makkelijk. (en nu komt ‘ie, de CAT:) Schrijf je vooral ook in voor de Blog Alert Mail. Dan hoef je geen moeite meer te doen om steeds up to date te blijven via Instagram. Je krijgt dan gewoon de mail in je mailbox en klikt op de link, voilà. Blog. En uh, heb je tips, comments of een mening? Laat dan een bericht achter onder de blog of stuur een bericht op Instagram (@projectorin)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *