In mijn vakantie ging ik naar de psycholoog. We hadden elkaar drie weken niet gezien door vakantie. Dat vond ik zeker niet erg want zo had ik even echt de tijd om te herstellen van de EMDR. Tijdens die drie weken merkte ik dat mijn paniekaanvallen minder werden. Super fijn! Toen het weer tijd was om naar mijn psycholoog te gaan had ik dus het gevoel dat er geen EMDR meer nodig was. Dat was de psycholoog met me eens. Nu voel ik me beter, maar dat houdt niet in dat ik opeens helemaal mentaal oké ben. Er is nog steeds veel om aan te werken.

Wat merk ik nu van de EMDR?

Eerst wil ik even vertellen wat de EMDR voor mij heeft gedaan. Hoe het werkt staat in deze blog. In de week na de laatste EMDR was ik vooral moe. Zo intens moe. Mijn hoofd voelde ook enorm warrig aan. Wat ik ook merkte was dat ik best wel snel getriggered was. Dat vond ik best moeilijk. Ik had hoge verwachtingen en had gehoopt geen paniek meer te hebben. Na die week ging het steeds een beetje beter. Wat ik nu vooral merk is dat ik dingen makkelijker van me af zet. Natuurlijk heb ik nog wel onrust. Het verschil is dat ik dat oké vind. Mijn gedachten racen niet meer om maar een reden voor de paniek te vinden. Ik moet oude patronen nog moet afleren en accepteer de onrust die daarbij komt. Het allergrootste verschil merk ik als mijn vriend op bezoek is. Hij was normaal een grote trigger. Hoe dat zit leg ik nog wel eens uit. Dat gebeurd niet (snel) meer. Tuurlijk zoeken mijn hersenen nog naar de trigger, maar ik kan het van me af zetten. En dat geeft rust.

En nu verder

Nu zitten er vooral nog veel piekers in mijn hoofd. Piekergedachten die over van alles en nog wat gaan. Bij de psycholoog vorige week dinsdag kwamen we er al pratend achter dat ik veel gedwongen doe. Ook ligt de lat voor mezelf zo hoog, dat je ‘m niet meer ziet. Dat komt komt uit mijn kindertijd: Ik ben gepest. Niet fysiek, gelukkig. Vooral met woorden. Ik werd vaak lelijk en raar genoemd en zo voelde ik me ook. Nog steeds eigenlijk. Ik werd vaak buitengesloten en snapte niet waarom. Dan zat ik alleen en keek wat om me heen. Daaruit kwam voort dat ik me voornam overal het beste in te willen zijn. Dan kon niemand me uitlachen omdat ik iets fout deed. Dat heb ik nog steeds. Iedere kleine fout voelt voor mij desastreus. In mijn hoofd hoor ik mensen me uitlachen en afstraffen ervoor.

Mijn eigen wetboek maken

Ondertussen heb ik daardoor regels als: Ik MOET mijn bed opmaken, Ik MOET er altijd leuk uitzien, ik MOET anderen altijd helpen, ik MOET gewoon heel veel van mezelf. Ik ben de hele dag compromissen met mezelf aan het sluiten. ‘als ik alles schoon heb mag ik iets leuks doen’, ‘pas als mijn bed opgemaakt is ga ik ontbijten’, ‘eerst schrijven dan pas eten’. Dat soort dingen. Ik ben nu aan het ontdekken welke ‘wetten’ ik voor mezelf heb verzonnen. Die moet ik dan opschrijven in een boekje. Een soort persoonlijk wetboek. Volgende keer gaan we ernaar kijken. Wat we gaan doen ermee, weet ik niet. Mijn opdracht is gewoon om te ontdekken wat ik doe. Dat op zichzelf is al lastig. Er zitten geen regels aan. En ik wil het altijd zo goed mogelijk doen.

HSP

Waar ik ook veel mee bezig ben is mijn hypersensitiviteit. Ik wist dat al lang, maar lette er nooit op. En tja, dat is wel funest. Veel prikkels zorgen voor veel spanning en dat zorgt voor paniek. Wel kan ik beter aanvoelen wanneer dat aan de hand is. Ik overtuig mezelf makkelijker dat de paniek een fysieke sensatie is, niet iets dat echt getriggered is door iets externs. Nee, wat er in mijn hoofd gebeurd is vaak het gevolg van wat er in mijn lichaam zit. Ik weet dat spanning aan mijn buik of teveel prikkels zorgen voor een gespannen gevoel. Vervolgens ga ik piekeren en dat triggered vaak een paniekaanval. Wat ik ook makkelijker kan is accepteren dat het kan gebeuren. Ik ben niet meer zo bang voor wat er komt. Ach ja, dan heb ik maar een paniekaanval. Dat gaat wel over.

Meer lezen?

In deze blog lees je over mijn eerste gesprekken bij de psychologe: https://projectlorin.com/2022/06/30/update-psychologe/
Dit gaat over de EMDR: https://projectlorin.com/2022/07/17/de-eerste-keer-emdr/
Hier lees je over een terugval: https://projectlorin.com/2022/07/22/terugval/

Gewoon nieuwsgierig? Op Instagram leer je me nog beter kennen: @projectlorin

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *