In mijn DM op instagram verschijnen steeds meer vragen. Vaak gaan die vragen dan over hoe je paniekaanvallen aan kunt pakken, of hoe je om kunt gaan met piekeren. Of ik daar wat tips voor heb. Die heb ik zeker. Omdat er meer mensen zijn die wat hebben aan al die tips, deel ik ze in twee blogs. Deze gaat over de piekertips. Ik hoop dat je er iets aan hebt.

Piekertip 1: Schrijf het van je af.

Kies in de ochtend of avond een moment om al je piekers eruit te schrijven. Gooi ze op papier. Ga de dialoog met jezelf aan. Waar pieker je over? Waarom pieker je daarover? Waar ben je bang voor? Wat triggered die gedachte? Uit welke onzekerheid komen ze? Tijdens het schrijven merk je dat je gaat snappen waarom je piekert. Als je dit iedere dag doet, merk je ook dat je het makkelijker los gaat laten. Alles is eruit geschreven. Even aandacht geven aan je piekers maakt ze niet luider, het verzacht ze juist. Als je ze wegstopt en laat zitten wordt het onkruid. En onkruid? Vergaat moeilijk. Dat vergaat wel, maar pas als je het 100 keer hebt zitten verdelgen. Ain’t nobody got time for that.

Piekertip 2: Word bewust van je piekerstem

Door het schrijven ben je al bewust bezig met je piekerstem. Probeer die op te merken in je dagelijks leven. Wees dan niet streng voor jezelf, maar zacht. Vertel jezelf niet: ‘Ga ik weer! Stomkop! Ik moet ook niet piekeren!’. Nee, vertel jezelf: ‘oei! Ik pieker weer. Waardoor komt dit? Is het de waarheid? Het is niet erg en het komt goed’. Dan neem je een diepe ademhaling, laat je schouders zakken en gaat door. Vaak zijn piekers je onzekerheid. Laat de piekers er maar zijn. Ze willen je beschermen. Maar neem ze niet te serieus. Het zijn maar piekers.

Piekertip 3: Doe iets met je handen

Uit je hoofd, in je lichaam. Soms werkt dat het beste. Je gedachten afleiden en ze niet te groot laten worden, dat is dan het doel. Je kunt een boek lezen, tekenen, haken, breien, kleien, opruimen, je haar doen, make-up op doen, maar ook dansen, wandelen, gewichtheffen… zo lang je maar iets anders doet dan denken aan de piekers. Doe iets! Iets productiefs doen helpt vaak ook om je beter te voelen. Er komen dan blije stofjes in je hersenen en die bestrijden de piekergedachten ook.

Piekertip 4: Praat met iemand

Je hoeft niet meteen naar de psycholoog. Ook je partner, moeder, vader, of een vriend of vriendin kan helpen. Ze lossen het probleem niet bij de wortel op, maar kunnen wel opluchting bieden. Even je piekers bespreken met iemand anders. Ze kunnen alleen luisteren of je een ander perspectief bieden. Geef dat ook aan. Dat doe je makkelijk door te zeggen: ‘Wil je gewoon even naar me luisteren?’ of ‘Wil je helpen nadenken/je mening geven/ helpen oplossen?’. Daarmee geef jij duidelijk aan wat je nodig hebt en ontstaat er geen frustratie.

Piekertip 5: Ga naar de psycholoog als het te erg wordt

Familie, vrienden of partners kunnen maar tot een bepaald niveau helpen. Ze kunnen luisteren en hun mening geven als jij dat wil, meer niet. Ze kunnen je niet helpen je piekeren op te lossen. Als het piekeren dus zo erg wordt dat het je leven beïnvloed, ga dan naar je huisarts. Daar kun je om een verwijsbrief vragen voor een psycholoog. Daar kan een lange wachtlijst voor zijn. Als je het niet aankunt zonder hulp kun je ook om de praktijkondersteuner vragen voor de wachttijd. Die gaat niet alles met je oplossen, maar kan wel helpen om je klachten lichter te maken.

Persoonlijke noot

Ik ben geen psycholoog. Ik ben ervaringsdeskundige en deel vanuit een liefhebbend hart. Dit is wat mij geholpen heeft bij het piekeren. Als je echt hulp nodig hebt dan druk ik je op het hart om je niet te schamen en daarom te vragen. Piekeren is niet erg, heel veel mensen doen het. Soms zou ik willen dat ik eerder aan die bel had getrokken. Hulp helpt!

Meer lezen?

Hier lees je over mijn paniekstoornis: https://projectlorin.com/2022/05/05/ik-heb-een-paniekstoornis-en-dat-is-oke/

Als je me nog wat wil vragen laat dan vooral een comment achter of spreek me aan op instagram: https://www.instagram.com/projectlorin/

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *