Paniek tijdens een massage

Af en toe doe ik een massage. Nou, niet af en toe: bijna iedere maand. Dat idee heb ik van @freelennse. Zij gaat ook eens in de zoveel tijd als een vorm van self-care. Ik wist ook al wel dat het helpt als je veel spanning hebt (hallo, ik, HSP). Maar ik deed nooit wat met die kennis. Ik zag het als luxe in plaats van self-care. Ik doe het nu ongeveer een jaar. Lang was het voor mij iets om naar uit te kijken. Maar zoals de titel verraadt: ik kreeg paniek tijdens een massage.

Kleine disclaimer

Voor ik vertel waarom ik paniek kreeg tijdens een massage, wil ik eerst zeggen dat dit al een tijd geleden is. Lang liep ik te twijfelen of ik het wel moest vertellen. Het voelde zo dom. Wie krijgt er nou paniek tijdens een massage? Is dat dan geen aanstelleritis of aandachttrekkerij? Ik heb zelfs ondertussen alweer een massage gehad. Voor ik ging was ik ontzettend nerveus. Dat is nu eenmaal hoe een paniekstoornis werkt. Als je terug moet naar een plek waar je paniek had, dan is dat een trigger. Ik was vooral bang dat het weer zou gebeuren. Maar het gebeurde niet! Mijn masseur liet me gewoon kletsen tussendoor. Daar had ik blijkbaar behoefte aan. Het kletsen hielp ook om mijn gedachte van de angst voor de angst te houden. Zo werd het uiteindelijk een ontspannen overwinning.

Paniek tijdens een massage

Waarom ik paniek kreeg bij die ene keer snap ik nu nog niet. Ik lag daar gewoon, zoals altijd. Bij dezelfde masseur. Zoals altijd. Rond dezelfde tijd. Zoals altijd. En toch gebeurde het: paniek. Dit was me nog nooit overkomen. Ineens voelde ik een golf adrenaline mijn lichaam in lopen, ging mijn hartslag omhoog en mijn ademhaling werd moeizaam. Normaal was ik opgestaan en naar huis gefietst. Maar deze keer niet. Ik vertelde mezelf dat dit een van de veiligste plekken was om mijn angst aan te kijken. Ik ken mijn masseur redelijk goed. Dus ik liet het toe dat het kwam en dat hij me hielp. Het voelde als een stap voorwaarts in het accepteren dat dit iets is waar ik mee deal. Ik gaf het rustig aan en Cliff handelde precies goed.

En toen?

Wat er toen gebeurde was wel speciaal. Zodra hij druk zette op mijn bovenbenen, voelde het alsof ik weer lucht kreeg. Alsof hij me daarmee weer terugbracht op de aarde. Bij het gesprekje na de massage vertelde hij ook dat hij het aan mijn lichaam zag dat er iets mis ging. Ineens zat alle energie in mijn bovenlichaam en leken mijn benen wel levenloos. Geen energie, nada, nothing. Zodra hij daarmee werkte, stroomde het terug. Hij gaf me de tip dat ik meer kan leren aarden door zwaar te springen of even te dansen. Laat dansen nou net iets zijn wat ik tof vind, dus dat werd geen probleem.

Waarom gebeurde het?

In de weken erna heb ik me suf gepiekerd over waarom ik paniek kreeg. ‘Heb ik weer’, dacht ik ‘bij een van de meest ontspannen activiteiten op aarde krijg ik dan weer paniek. Typisch’. Ik voelde me schuldig en een aansteller. En nerveus voor de volgende keer. Want dat is hoe het gaat met een paniekstoornis: een situatie waarin paniek ontstaat is de tweede keer nog beangstigender. Wat helpt is het gewoon weer doen. Dat heet dan exposure therapie volgens mij (correct me if I’m wrong. Ik heb geen psychologie gedaan). Dat vergt moed en energie, dat weet ik ook. Ik heb het toch gedaan. En maar goed ook, want anders wordt de angst steeds groter en ontzeg ik mezelf iets wat vaak wel gewoon helpt.

Wat je leert van paniek tijdens een massage

Wat ik hiervan leer is dat ik mag accepteren dat dit bij mij hoort. Paniekaanvallen zijn mijn schuld niet. Ik doe niets fout. Het is geen keus die ik maak en ik doe het niet met opzet of voor aandacht. Als ik er een keus in had dan zette ik die paniek uit. Ik mag mezelf vergeven dat het gebeurde en dat ik me schuldig voelde erna. Ik mag mezelf liefdevol toespreken dat het oké is. Ik mag er zijn met mijn gevoeligheid, piekerhoofd en paniek. Het maakt me geen aansteller. Ik ben niet veel. En ook niet moeilijk. Het is niet erg. Het is oké.

Ik ben oké.

Meer weten?

Benieuwd naar mijn masseur? Dit is zijn website: www.helderinjelijf.nl

Lees hier over mijn laatste gesprek bij de psycholoog: https://projectlorin.com/2022/08/21/psycholoog-gesprek-5/
En houd je van boeken? Dan is hier de laatste recensie: https://projectlorin.com/2022/09/01/boekrecensie3-de-zeven-zusters-lucinda-riley/

Dit is de Blog Alert Mail. Schrijf je in en krijg een Alert zodra er een nieuwe blog is: https://projectlorin.com/nieuwsbrief/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *