Overprikkeling voorkomen – 5 tips

U vraagt, wij draaien. In de poll stemden veel mensen op ’tips om overprikkeling te voorkomen’. Nou ga ik niet claimen een expert te zijn, maar ik heb wel veel ervaring met overprikkeling. Wie weet is dat juist wel de toegevoegde waarde van deze tips. Even geen wetenschappelijk geblaat. Gewoon van mij tot jou. Een stukje informatie van hoe het nou echt werkt bij iemand. Niet copy-paste uit een boekje gemaakt achter een bureau. Niets afdoende aan wetenschappelijk onderzoek, hè. Maar soms heb je gewoon net dat menselijke stukje ervaring nodig. En dat vind je hier.

Wat is overprikkeling dan?

Overprikkeling gebeurd wanneer je te veel prikkels hebt gehad. Lekker open deur. Je hersenen krijgen de prikkels niet meer verwerkt en hebben rust nodig. Je bent heel moe, geïrriteerd en je emoties lopen snel over. Overprikkeling is niet iets om licht op te nemen. Een voorbeeld: iemand met een hersenaandoening kan zelfs gaan overgeven of flauwvallen. Deze prikkels komen binnen via onze zintuigen: horen, zien, voelen, ruiken en proeven. Zelf wil ik daar nog een factor aan toevoegen: denken. Ik raak soms ook overprikkeld door mijn eigen hoofd. Sommige mensen raken sneller overprikkeld dan anderen. Als jij dat ook hebt is het goed om te gaan onderzoeken wanneer je overprikkeld bent en welke prikkels daar het snelst voor zorgen. Dan kun je erop leren inspelen.

Wat merk je als je overprikkeld bent?

Je bent moe, niet vooruit te branden, heel emotioneel en je wil alleen zijn. Alles is te veel. Zelf merk ik het aan een bepaald gevoel dat ik heb in mijn lichaam. Het is moeilijk te omschrijven. Het voelt zwaar maar ook weer niet. Alsof je hoofd vol zit met watten, maar dan weer niet diezelfde watten die je voelt wanneer je verkouden bent. Mijn schouders en nek doen ook pijn. Ook verkramp ik ongemerkt. Ik trek mijn schouders op en span mijn gezicht aan omdat ik me wil wapenen tegen de prikkels die binnenkomen. Ik reageer kort, of niet. En als ik reageer dan ben ik geïrriteerd of boos en kost me dat enorm veel energie. Aangeven wat er is, is ook moeilijk op zo’n moment. Alles is te veel, maar je wil wel iets. Niets helpt, en toch ook weer alles.

Tips bij overprikkeling

1: leer herkennen wat te veel is

Heb je last van de muziek? Het licht? Of misschien zelfs je kleren? Het kan allemaal. Wat je kunt doen is bijvoorbeeld oordopjes in, de lamp wat dimmen of fijnere kleding aan doen. Zit de overprikkeling meer in je hoofd, zou je het eruit kunnen schrijven of bijvoorbeeld gaan wandelen. Je kunt ook met iemand praten. Even de kop leeg.

2: probeer niet te veel te plannen

Veel moeten en veel aan je hoofd. Een vol weekend. Volle dagen… We kennen het vast allemaal. Als jij gevoelig bent voor prikkels draagt drukte bij aan overprikkeling. Je moet de hele tijd schakelen. Dat kost energie. Leer van jezelf hoeveel jij aankunt op een dag.

3: plan rust in

Rust nemen. Dat horen we allemaal, maar het is niet zo makkelijk. Soms helpt het daarom om je rust in te plannen. Nee leren zeggen hoort hier ook bij.

4: doe minder omdat het ‘moet’

Dingen die moeten kosten meer energie dan dingen die mogen. Een mens kan maar zoveel ‘moeten’ op een dag. Er is een punt waarop je ook leuke energie moet krijgen. Iets doen omdat het mag en jíj het leuk vindt. Daar laad je van op.

5: maak een back-up plan

Toch overprikkeld? Gebruik een back-up plan! Die kun je inzetten zonder na te denken. Mijn back-up plan is: focusstand op mijn mobiel aan voor minder notificaties, fijne kleding, rooibosthee. Of gewoon naar bed.

Last thing…

Ik hoop dat je iets hebt aan mijn tips, daar schrijf ik ze voor. Ik ben geen expert en dit zijn niet de enige remedies out there. Iedereen heeft zo zijn eigen manier. De jouwe is dus zeker niet verkeerd omdat het niet op de mijne lijkt. Onthoud dat je het goed doet. Je blijft iedere dag leren. En mislukt het en raak je overprikkeld? Morgen weer een dag.

Meer?

Op Instagram deel ik meer alledaagse ervaringen en posts met overdenkingen en tips. Zie ik je daar? Je vind me onder deze naam: @projectlorin

Tips bij piekeren? Ik heb er hier 5: 5 piekertips
Lees hier over mijn zesde gesprek bij de psycholoog: Gesprek 6
En deze gaat over paniek tijdens een massage (wie heeft dat nou? Ja, ik): Masagepaniek
Als je niets missen wil, kun je je ook inschrijven voor mijn: Blog alert mail! (vind ik mega tof als je dat doet!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *