Plannen in 4 stappen

Plannen is superhandig. Je weet erdoor wat je moet doen en wanneer je het moet doen. De taken die in je hoofd zitten, staan op papier. Plannen is alleen makkelijker gezegd, dan gedaan. Het is niet altijd even makkelijk, want wat plan je dan in? Wat als je planning toch ineens anders loopt? Waarmee plan ik? Allemaal logisch vragen. Als je geen ervaring hebt met plannen, waar moet je dan beginnen? Er zijn zoveel verschillende manieren. De een heeft een prachtige bullet journal, de ander een klein memoblok. De ene manier is niet beter dan de ander. Wat bij jou past, hangt af van je behoeften. Ik plan al jaren en ga in dit blog mijn plansysteem uitleggen aan jou, ter inspiratie.

Stap 1: hoe begin je?

Pak een blaadje. Dump alles wat in je hoofd zit dat gedaan moet worden op het blaadje. Het gaat hier niet om of de taken op de juiste volgorde staan, dat doen we later. Gooi gewoon alles uit je koppie. Vooral als je net begint met plannen kan dit een fijne stap zijn, omdat je minder het gevoel hebt iets te vergeten. Na verloop van tijd leer je welke elementen vaker terugkomen en op welk moment die het beste in de planning komen. Deze stap heb ik zelf niet altijd meer nodig.

Stap 2: alle vaste afspraken

Schrijf alle vaste afspraken van je lijst erin, mét tijdstip en duur. Deze kun je namelijk niet verplaatsen. College is college, werk is werk. Helaas kunnen we die niet op een ander tijdstip zetten, omdat we liever de was zouden doen. Wat ik zelf fijn vind om te doen, is ook opschrijven hoe laat ik weg moet naar die afspraken. Zo voorkom ik dat ik me verkijk op de tijd. Dit is voor sommige mensen weer te veel, dus laat dit vooral als jij dit soort details niet fijn vindt.

Stap 3: plan de belangrijkste dingen

Pak je brain-dump lijst van stap 1 en kijk er eens doorheen. Wat is belangrijk? Wat kan wachten? Je kunt eventueel een marker pakken en de belangrijkste taken highlighten. Onthoud hierbij: echt niet alles is top priority, ook al voelt dat zo. Wat bij mij de belangrijkste taken zijn, zijn bijvoorbeeld de was, een poetsmoment, sporten en tijd voor hobby’s. Door deze momenten te plannen, zorg ik ervoor dat mijn woonruimte geen chaos wordt, ik voor mezelf zorg en ontspan. Wat ik ook plan is een weekmenu. Ik schrijf op wat ik iedere dag eten wil en doe eens per week boodschappen. Zo verdoe ik geen tijd met iedere dag gaan denken over wat ik wil eten en dan ook nog eens naar de supermarkt gaan, waar ik vervolgend ook nog allerlei dingen meeneem die ik niet nodig heb of wil (zak chips, koekjes, limonade).

Moraal van dit verhaal: vraag jezelf af waar je behoefte aan hebt. Welke taak sneeuwt vaak onder? Achter welke feiten loop je aan? Wat wil je anders? Waar wil je meer/minder tijd aan besteden? Wat moet prioriteit krijgen?

Stap 4: plan de rest

Nu nog alle ‘minder belangrijke’ dingen plannen. Het kan nu zo zijn dat je geen tijd hebt om álle taken van je lijst in te plannen in de week. Geen stress! Nu geldt weer wat bij stap 3 gold, namelijk: bepaal wat belangrijk is. Wat niet in de planning past, gaat op een projectenlijst. Vaak zijn de dingen die nu nog over zijn ideeën en projecten die niet direct belangrijk zijn. Zet ze op een lijst en telkens als je tijd over hebt, kun je door de lijst gaan en ze doen of plannen. Zijn ze echt belangrijk? Dan ga je ze vast niet vergeten en zal je een moment vinden om ze te doen.

Wat als het toch niet werkt?

Yes, je planning is af! Je gaat dit rocken. Alleen na twee dagen kom je erachter dat je planning gewoon niet werkt. Sh*t, wat nu?

Nu gooi je je planning weg. Gum ‘m uit, delete ‘m. Whatever. Zorg ervoor dat je planning weg is en begin opnieuw met een schone lei. Vraag je deze keer wel af waarom het niet lukte. Bij mij lukte het in het begin niet omdat ik veel te veel op mijn planning had gezet en mezelf aan het uitputten was. Er stonden alleen maar ‘moetjes’ op, nooit eens ‘magjes’. Die ‘magjes’ zijn belangrijk, want zo laad ik op. Leren plannen is vallen en opstaan. Het is ontdekken wat voor jou werkt en wat niet. Zo kwam ik er gaandeweg achter dat ik niet uit de voeten kan met online planners, wel met een papieren agenda. Die heb ik nu dus ook!

Mijn 2 beste tips

(1) Begin en (2) trek je niets aan van de planning van een ander.

Gewoon beginnen met wat jij denkt dat goed is en pas het gaandeweg aan. Een planning is persoonlijk want iedereen heeft andere behoeften. Je buurvrouw heeft een prachtige bullet journal met allemaal getekende bloemen, je collega heeft een los blaadje met ’32 jannerwari 13:30 lunchen met sjon’. Zoveel mensen, zoveel planners. Als het niet meteen vlekkeloos loopt, geef het dan niet op. Neem een stap terug en begin gewoon opnieuw. Al doende leert men en jij dus ook. Succes!

Oh, en wil je me wat vragen hierover? Je mag altijd een comment achterlaten onder de blog of me een DM sturen op Instagram (@projectlorin)

Project
Lorin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *