Yes! Een boekreview over een schrijfboek. En wat voor eentje. Schrijf eens even normaal, joh is een ode aan ‘gewoon’ schrijven. De schrijvers Rick Evers en Willem Verdaasdonk willen je vertellen en overhalen om gewoon te zeggen wat je wil zeggen. Geen broodjes afhaak meer. In deze review lees je waarom jij dit boek goed kunt gebruiken, welk beroep je ook hebt. Je leest wat er zo fijn was aan dit boek, maar ook wat niet. Het moet namelijk wel eerlijk blijven, toch?

‘Schrijf eens even normaal, joh!’

Dat is de titel van dit vrolijk geelgekleurde boek. Die gele kleur valt meteen op tussen alle serieuze schrijfboeken op de plank. Het is niet dik, maar dat wil niet zeggen dat het tekort schiet. In tegendeel, dit boek zit vol met praktische tips die iedereen begrijpt. Die tips zitten verstopt in zes hoofdstukken. Ieder hoofdstuk beschrijft een leerproces binnen het beter leren schrijven. Wat dit boek ook zo fijn maakt, zijn de opdrachten, voorbeelden en samenvattingen. Tussendoor zitten korte opdrachten verstopt. Die kun je doen om de stof echt tot je door te laten dringen. Aan het einde zitten steeds een samenvatting en een voorbeeld column. Dit werkt erg fijn en geeft het gevoel dat je steeds een stapje zet, in plaats van meteen een hele berg te moeten beklimmen.

Waarom we even normaal moeten schrijven (joh)

Het is een lopend verhaal, waarbij de schrijvers direct tot je spreken. De schrijvers hebben hun best gedaan om er ook humor in te verwerken. Je verwacht het niet van zo’n praktisch schrijfboek, maar je zult af en toe hardop lachen. De voorbeeldcolumns zijn grappig en vatten goed samen wat er in het voorafgaande hoofdstuk stond. Op die manier laten de schrijvers je goed zien wat ze bedoelen. De allereerste tip die ze geven is meteen het doeltreffendst: ‘keil de regels overboord’. Geen regels meer. Even werkt dit verwarrend. Want je mag je zin toch niet beginnen met ‘en’ of ‘maar’? Maar al snel snap je waarom ze het zeggen. Door de regels achter je te laten, word je creatief. En dat werkt. Ze roepen je ook op om gewoon duidelijk te zijn. Zeg meteen wat je wil, leg daarna pas uit. Ze zijn klaar met al het bureaucratische gedoe. ‘Zeg wat je wil zeggen’ luidt hun advies.

Wat iets beter had gekund was hun lay-out. De cover is dan mooi geel, maar de binnenkant is grijs. Wat dat aangaat is het boek een beetje saai. Het had de motivatie nog meer omhoog gekrikt als de binnenkant net zo vrolijk was als de buitenkant. Maar dat mag zeker niet afdoen aan de inhoud. Die blijft overeind.

Wat dit boek anders maakt

Het is kort, duidelijk en to the point. Ja, dat hoor je wel vaker. Wat dit boekje fijn maakt is dat het voor iedereen geschreven is. Niet alleen voor de doorgewinterde copywriter of juist beginnende freelancer. Het is voor iedereen. Voor Jan van de front desk, Marjolijn de CEO, Jaimy met een eigen tekstbureau en Najib de schilder. Iedereen kan iets uit dit boek halen wat hun geschreven communicatie beter maakt. Je hoeft ook niet iedere tip te gebruiken. Het ene advies past beter bij jou en wat je doel is, dan het ander. Ze willen je niet overtuigen dat dit boek de schrijfbijbel is. Ze willen je wel overtuigen dat ze weten waar ze het over hebben door hun ervaring.

Dus, schrijf jij nu eens even normaal, joh?

Of je nu naar de winkel rent voor dit boek, of niet. Hopelijk heeft dit je weten te overtuigen dat dit een goede aanwinst is als je beter wil leren schrijven. Want daar helpt het zeker bij. Iedereen die een kleine opfriscursus wil, of gewoon handige schrijftips zonder gedoe: dit boek is voor jou.

Aantal sterren:

Waardering: 4.5 uit 5.

Meer lezen?

Hier vind je de hele blog: https://projectlorin.com/project-lorin-blog/
Meld je ook aan voor de nieuwsbrief: https://projectlorin.com/nieuwsbrief/
Nog meer weten over wie ik ben en wat ik doe? Volg mij ook op Instagram: @projectlorin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *