Eerst uitleggen wat die ’tafel’ is, want niet iedereen heeft DRUKS 2 gelezen. Voor wie dat boek niet kent, het is het vervolg op DRUKS van Francien Regelink en ik kan je alleen maar aanraden ze te lezen als je te maken hebt met ADHD. Terug naar die spreekwoordelijke tafel waar soms heel veel dingen op kunnen liggen. Ik ga het uitleggen en toepassen op mezelf. Komt ‘ie:

Wat is die ’tafel’?

Francien omschrijft het heel mooi alsof jij die tafel bent. Hoe die tafel uitziet mag jij weten. En op die tafel ligt van alles: werk, vrienden, hobby’s, zorgen, familie, sport. Kortom, alles waar jij je mee bezig houdt en dat wat belangrijk voor je is. Je kan het misschien nu wel raden dat zonder die tafel – jij dus – alles op de grond valt. Zorg jij niet voor die tafel? Dan valt het om, er komt houtrot in of van die houtwurmpies komen ‘m opeten en instabiel maken. Of iemand, voor Francien haar ADHD, komt het omgooien omdat je er niet voor zorgt. 

Waarom vertel je me dit?

Omdat dit in mijn hoofd bleef hangen. Ik ging erdoor nadenken over wat er allemaal op mijn tafel ligt. Zelf gebruik ik wel eens het voorbeeld van ‘alle ballen hoog houden’ om aan te geven dat je niet alles maar kan blijven doen. De tafelmetafoor vond ik beter. Mijn hoofd ging ermee aan de haal. Want als het een tafel is, in plaats van afzonderlijke ballen, dan kan ik veel makkelijker orde houden. Dan kan ik dingen op de grond laten vallen zonder dat ze kapot gaan zoals bij ballen, en er later weer op leggen zodra er plek is. Klinkt heerlijk! Een denktafel. I like this!

De tafel van Lorin

Ok√©. Visualiseren is tof. Mijn tafel is azuurblauw,  heeft van die mooie gedraaide poten en er zitten wat verfspetters op. I like it. Maar wat ligt erop?

Vaak enorm veel: werk, sociale media, bloggen, schrijven, mijn relatie, mezelf, sport, familie, vrienden, al mijn hobby’s, het huishouden en zo kan ik denk ik nog even doorgaan. De conclusie is dat er heel veel op ligt. Denk nu eens aan een echte tafel in je huis. Als daar veel spullen op liggen dan heb je geen overzicht en voelt het niet fijn? Juist! Dat is een klein beetje zoals ik me voel wanneer ik het overzicht verlies. Ligt alles netjes in gegroepeerde stapels bij elkaar, dan is er niks aan de hand. Dan pak ik mijn sportschoenen van de sportgroep en mijn laptop van de werkstapel als het moet. Ligt alles door elkaar? Dan raak ik gefrustreerd en kost het zoeken me bakken energie. Er komt dan een punt waarop ‘mijn ADHD de tafel omgooit’, zoals Francien dat mooi zegt.

Hoe ruim je je tafel op?

Voor het opruimen van je tafel heeft iedereen een eigen manier (inkoppertje, I know). Mijn manier hangt af van de status van de tafel. Als de tafel al een rommel is dan pak ik een pen papier om alles op te schrijven en te gaan kijken: wat hoort er op de tafel? Wat kan (tijdenlijk) er vanaf? Wat hoort bij welke stapel?

Als de tafel nog redelijk netjes is, dan ruim ik ‘m elke week even op door mijn week te plannen. Ik kijk wat er op de tafel ligt en naar een groep terug moet. Soms heb ik dan genoeg ruimte om rond te kijken naar de dingen die ik tijdelijk op de grond heb gelegd. Kan ik dat misschien oppakken en afhandelen? Ja, fijn! Nee? Ook niet erg. Primaire focus gaat altijd naar de dingen die al op de tafel liggen en ervoor zorgen dat die tafel, mijn hoofd dus, redelijk chaos-vrij blijft. 

Jouw tafel

Ga eens na wat er op jouw tafel ligt. Is het een chaos of heb je nog overzicht? Als je tafel chaos is, wat heb je dan nodig om het op te ruimen? Pak een vel papier, schrijf alles op en gooi eraf wat niet meer dient. Parkeer wat kan wachten en ga eerst aan de slag met wat ertoe doet voor jou. Wees kritisch, maar lief voor jezelf! Je hoeft niet alles tegelijk te doen. Minder mag ook. Je doet het prima.

Liefs!

Wil je me wat vragen hierover? Je mag altijd een comment achterlaten onder de blog of me een DM sturen op Instagram (@projectlorin)

 

Project
Lorin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *