‘ADHD made practical’. Een idee dat net in mijn hoofdschoot en ik nu al uitvoer. Ik heb in mijn 27 lentes al heel wat coping methodes ontworpen voor mezelf. Sommige werken goed en helpen, anderen zijn niet zo goed en mag ik loslaten. In deze categorie van ‘ADHD made practical’ wil ik graag die praktische copingmethodes laten zien die mij helpen orde te scheppen in mijn ADHD-wereldje. Vandaag? Plannen!

ADHD’ers kunnen niet plannen: fabel

Tuurlijk kunnen we dat wel. Wat dacht jij nou? Hallo! Oké, inschatten hoe lang iets duurt en wat er dan allemaal in moet komen te staan is even lastig. Maar neem nou van mij aan: dit kun je gewoon leren! En tuurlijk zijn er genoeg mensen die niet goed gaan op plannen, no hard feelings. Doe lekker je eigen ding. Plannen is voor mij gewoon al sinds de brugklas een coping methode geweest om overzicht te houden. Zo had ik altijd mijn huiswerk af, vergat ik nooit mijn gymtas, wist ik wanneer tentamens waren en had ik het huishouden prima onder controle. Best knap van mezelf!

Waarom plannen?

Plannen in een fysieke of online agenda helpt overzicht houden. Helemaal in van die drukke koppies als de onze kan dat erg handig zijn. Door een goed systeem voor jezelf te bedenken kan plannen je enorm helpen op heel veel manieren in je leven. Ga je nog naar school of studeer je? Dan kan het helpen om je huiswerk op tijd af te hebben of voldoende tijd te hebben om te leren voor je tentamens. Heb je een werkend leven? Dan kan het helpen om goed inzicht te hebben in je huishouden, bijvoorbeeld. Ik zet er zelfs in wanneer ik tijd reserveer om te bloggen! 

Hoe moet je plannen? Het stappenplan

Slechte nieuws eerst: er is niet één goede manier van plannen. Het goede nieuws: ik kan je natuurlijk wel vertellen hoe ik het doe, zodat je een startpunt hebt! Deze methode gebruik ik voor een alledaagse, grove planning. Voor het plannen van projecten of het leren van tentamens, heb ik een andere methode (later meer!).

Wat heb je nodig?

  • Een plek om de planning op te schrijven: een papieren of online agenda.
  • Bij een papieren agenda: een potlood. Zelf gebruik ik niet graag een pen, omdat ik nog wel eens dingen verschuif.
  • Tijd: neem gerust een uurtje de tijd in het begin.
  • Een (mentaal) lijstje van alles wat er op je planning moet komen te staan.
  • Een beetje optimisme. Helemaal in het begin kan plannen frustrerend zijn, omdat je nog niet weet hoe. Geef het een tijdje de kans voor je de handdoek in de ring gooit!

Je planning maken

  • Stap 1: Schrijf alle vaste afspraken op. Denk hierbij aan je werktijden, college’s, sportmomenten of afspraken met vrienden. Alles waarvan je weet dat het op een vast tijdstip staat en je dit niet zomaar kan verschuiven.Schrijf hier ook bij hoeveel tijd je nodig hebt om te reizen. Fiets je 5 minuten, of moet je een uur met de auto? En moet je dan extra tijd inplannen voor mogelijke file? Erg belangrijk!
  • Stap 2: Plan een moment voor het plannen. Om ervoor te zorgen dat je niet zomaar vergeet te plannen en het al na één week in het water valt, plan je een moment voor het plannen. 
  • Stap 3: Zet alle belangrijke, maar variabele, dingen erin. Hierbij denk ik bijvoorbeeld aan het huishouden. De was inzetten en ophangen, maar ook boodschappen doen. Reserveer hier tijd voor!
  • Stap 4: Al het overige. Er zijn altijd dingen waar we ‘geen tijd voor hebben’. Hebben we echt geen tijd om dat boek te lezen? Of geven we onszelf geen tijd? In mijn agenda staat altijd tijd gereserveerd om een paar uur niks te doen of lekker bezig te zijn met een hobby. Jij bent ook belangrijk in je planning!
  • Stap 5: Kijk elke ochtend even in je planning. Anders weet je nog niet wat je nou wilde doen.

Plantips

De eerste paniek die ik vaak hoor ontstaan is: ‘Ja, maar Lorin hoe weet ik nou hoe lang ik ergens voor nodig heb?!’. Mijn antwoord is dan steevast: dat moet je voor jezelf gaan uitzoeken en een klein beetje gezond verstand gebruiken. Wat ik daarmee bedoel, is dat we allemaal wel weten dat we de boodschappen voor een hele week (als je hiervoor kiest) niet binnen 10 minuten gedaan hebben. Je moet een lijstje maken, naar de winkel toe, boodschappen zoeken, betalen, terug en uitladen + opruimen. Zelf ben ik er gaandeweg achter gekomen dat mij dit dus zeker 2,5 – 3 uur kost. In het begin geef ik daarom ook de tip mee om iets meer tijd te reserveren voor iets dan je denkt nodig te hebben, maar ook om te timen hoe lang je er écht mee bezig was. Zo weet je de volgende keer beter hoe lang je ergens voor nodig hebt!

Oh, en mijn laatste tip? Plan al-tijd minder dan je denkt te kunnen doen op een dag. Je zal zien dat het óf genoeg zal zijn, óf er iets tussendoor komt dat je planning overhoop haalt, óf je hebt lekker tijd over voor dat ene boek. 

Dat was ‘m

Nu heb je een groot deel van mijn wijsheid over plannen tot je kunnen nemen. Heb je een beetje hulp nodig? Laat dan zeker een berichtje achter in mijn DM op instagram (@projectlorin)! Waar ik ook blij van word, zijn meer vragen over ‘ADHD made practical’ die ik voor je kan uitschrijven. Laat dus zeker van je horen, dat maakt mij enorm blij!

 

Liefs!

Project
Lorin

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *