‘Ken je het begrip ‘Hoogsensitieve Sensatiezoeker?’, werd mij gevraagd. ‘uh, nee’, stamelde ik. ‘Ja, ik denk dat jij best nog wel eens in die groep kan vallen. Dat is best lastig!’, kreeg ik als antwoord. Na een beetje research doen, voel ik me steeds meer thuis bij dat begrip. Maar wat is dat dan?

Wat is een High Sensastion Seeker (HSS)?

Een High Sensation Seeker is iemand die graag op zoek gaat naar prikkels. Als je online hiernaar gaat zoeken, dan lees je vaak dat een High Sensation Seeker (HSS) iemand is die zoekt naar nieuwe en intense ervaringen, vaak met wat meer risico. Het is dus iemand die het goed doet op veel prikkels en dit ook nodig heeft om zich gelukkig te voelen. Die prikkels zijn dan ook vaak wat ‘extremer’: gebruiken van drugs om zo een nieuwe ervaring te krijgen bij een situatie, bijvoorbeeld. Maar ook veel sporten, reizen en avontuurlijke bezigheden horen daarbij. Als het maar lekker veel prikkels geeft! 

Wat is een Highly Sensitive Person (HSP)?

Een Highly Sensitive Person (HSP) is dan weer iemand die snel last heeft van teveel prikkels. Iemand bij wie de prikkelemmer al gauw vol is. Je bent dan gevoelig voor zowel interne als externe prikkels. Een HSP verwerkt informatie op een hele diepe en grondige manier en kan emoties heel intens ervaren. Maar ook zintuiglijke prikkels komen hard binnen: geluid, licht, geur, aanraking… het kan al snel te intens worden voor een hoogsensitief persoon. Dan ben je overprikkeld.

Wat is een hoogsensitieve sensatiezoeker?

Een hoogsensitieve sensatiezoeker is iemand die aan de ene kant heel gevoelig is voor prikkels, maar deze ook graag opzoekt en nodig heeft. Het is iemand die hersteltijd nodig heeft na veel prikkels, maar die prikkels ook graag wil opzoeken. Volgens Dr Elaine Aron: ‘HSP/HSSs have a strong desire for novelty and the “good stuff” in life, but are not willing to take high risks to get these’. Het is iemand die aan de ene kant snel verveeld raakt en nieuwe prikkels nodig heeft, maar waarbij het ook al snel teveel kan zijn.

Dat klinkt herkenbaar!

Die combinatie van hoogsensitiviteit, maar wel prikkels opzoeken klinkt mij bekend. Toen ik mijn diagnose kreeg zei de behandelaar dat ik iemand was met een prikkelzoekend, prikkelgevoelig brein dat werkt op een ADHD manier. Een HSP/HSS ADHD’er?! Kan dat? Ik weet het niet. Wellicht wel. Het maakt me eigenlijk ook helemaal niks uit. Ik zeg ook altijd dat het niet uitmaakt of je een label hebt of niet, als een bepaalde strategie of tool voor jou werkt dan is dat toch mooi?! If it works. it ain’s stupid. Het inzicht dat dit naast elkaar kan bestaan, helpt enorm bij het begrijpen van mezelf. 

Balans zoeken in je leven

Belangrijk bij een prikkelzoekend, prikkelgevoelig brein hebben is de juiste balans vinden. Aan de ene kant heb ik prikkels nodig, maar ik moet wel rekening houden met het feit dat de emmer snel overloopt. Rekening houden doe ik bijvoorbeeld door een dag na een concert niks te plannen, zodat ik kan herstellen van de prikkelkater. Zo word ik helemaal gek in een volle sportschool, maar ga ik enorm goed op samen met een groep in een balletzaal dansen. Beide sporten vragen veel van je lichaam, maar het is net even anders. Ook weet ik dat ik goed ga op een vast ritme, maar dat ik niet alles altijd hetzelfde moet doen. Dan ga ik me vervelen en word ik depressief. Zonder een element van nieuwigheid verlies ik echt een stukje zingeving. Mijn ochtend routine is altijd hetzelfde, want zo vergeet ik niks, maar mijn dagen zijn altijd anders. Geen enkele week is hetzelfde. Ook eet ik elke dag wat anders, behalve op vrijdag (airfryday heuuujjj). Elke dag wat nieuws, elke dag wat proberen tijdens het koken, maar toch een ritme. Alles draait om de juiste balans. 

Dat is best lastig

De combinatie prikkelgevoelig en prikkelzoekend is soms lastig. Het is alsof er twee kapiteins aan het roer staan (nee, niet die van ‘CD VAN JOU CD VAN MIJHIJ’) en allebei willen ze iets anders. De een wil lekker kabbelend over de Waal, de ander wil de ruige Noordzee op. De kunst is om de signalen van je lichaam te leren herkennen om te weten wanneer je welke kapitein aan het roer moet laten staan. Voor nu vind ik dit inzicht al heel waardevol. Meer dan dat hoeft het even niet te zijn, toch? 

Liefs!

Bronnen:
– https://hsperson.com/the-highly-sensitive-person-who-is-also-a-high-sensation-seeker/ 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *