De opdracht voor 13 oktober is om karaktertypes te kiezen. Ook moeten we ze een identiteit geven. Zelf heb ik nog nooit karaktertypes overdacht, laat staan dat ik ze een identiteit heb gegeven. Dit is een heel nieuw iets voor mij, net als het schrijven van de synopsis vorige week. Het lezen van de opdracht in het boekje van Denise Marinus hielp om verder te denken. Zonder deze opdracht had ik waarschijnlijk nooit zo nagedacht over mijn karakters.

De karakters

In het opdrachtenboekje verwijst ze naar een post op Instagram. Gelukkig herhaalde ze die in het boekje want ik kon ‘m even niet opzoeken (iets met druk en inspiratie en door willen werken). Ze noemde de volgende soorten karakters op: protagonist, antgonist, love-interest, mentor, verteller, side-kick, contagonist, emotion, skeptic, reason, flat karacter, secundaire & tertiairte karakters. Ze komen niet altijd allemaal in je verhaal voor, maar het mag en kan wel. Voor mijn verhaal heb ik, denk ik, bijvoorbeeld geen emotion. Dat wil ik niet, omdat ik denk dat die kwaliteit al in het hoofdpersonage (de antagonist) zelf zit.

De karakters in mijn boek

Ik denk dat de volgende karakters in mijn boek horen:

De bedoeling is nu dat ik ze allemaal kort ga uitwerken aan de hand van deze punten:

Dit ga ik nu niet voor ieder klein karakter doen. Ik weet nog namelijk helemaal niet zo goed wie er allemaal naar voren gaan komen. Weet je nog wat ik in de vorige blog vertelde over de architect en tuinier? Als tuinier weet ik nog niet alles. Het is een ontdekkingsreis. Voor de karakters nu werk ik alleen die uit, waarvan ik al weet dat ze voor gaan komen.

Karakters uitwerken

Protagonist (hoofdpersoon)

Naam: Not yet known
Leeftijd: Rond de 25
Rol in het verhaal: De hoofdpersoon
Relatie met de HP: Ze is de hoofdpersoon
Allereerste korte karakterschets: Hypersensitief, gevoelig, emotioneel, van nature goed maar maakt fouten. Ze kan heel hoog en gelukkig zitten, maar ook diep zakken en depressief worden. Heeft blond haar, blauwe ogen en een normale bouw.

Antagonist (de vijand)

Naam: Not yet known, maar dit is de hele staat. Dit is iedereen die de onderdrukking in stand blijft houden. Het is het regime en alles waar de hoofdpersoon niet voor staat.
Leeftijd: n.v.t.
Rol in het verhaal: Dat waar de hoofdpersoon tegen vecht.
Relatie met de HP: Haar ouders zitten in het bestuur. Dit zorgt voor emotionele wrijving.
Allereerste korte karakterschets: n.v.t.

Love-interest, die ook de contagonist kan zijn

Naam: Not yet known
Leeftijd: 26
Rol in het verhaal: hij wordt de hoofdpersoon haar partner. Hij zorgt ervoor dat de hoofdpersoon voor het eerst iemand vertrouwd. Hij zorgt ervoor dat ze zichzelf accepteert en gaat onderzoeken, in plaats van verstoppen.
Relatie met de HP: liefdesrelatie
Allereerste korte karakterschets: Hij is een soldaat van het regime. Opgevoed daar sinds zijn 18e. Van alle geboren jongens word 1/5 op hun 18e naar het leger gestuurd. Maar in tegenstelling tot alle normale burgers, zien de soldaten wel wat er buiten de Koepel ligt. Hierdoor zetten ze zelf ook vraagtekens bij alles. Hij is blond, blauwe ogen en lijkt op het begin gesloten. Naarmate ze elkaar beter leren kennen opent hij zich ook. Maar hij is geïndoctrineerd en heeft moeite met sommige dingen loslaten. Hierdoor wil hij beide kanten steunen en is daardoor in conflict.

Side-kick

Naam: Not yet known, maar het is een dier.
Leeftijd: n.v.t.
Rol in het verhaal: De hoofdpersoon helpen, geruststellen en beschermen. Dit dier is de connectie van de hoofdpersoon met de natuur.
Relatie met de HP: Er zit een onbreekbare en loyale band tussen de twee.
Allereerste korte karakterschets: Op het moment is deze side-kick nog geen specifiek dier. Dat zal gaande het verhaal duidelijk worden. Wel is het loyaal en wijs.

Mentor

Naam: Generaal Not yet known
Leeftijd: 45
Rol in het verhaal: Het helpen van de hoofdpersoon en haar adviseren. Hij staat haar bij en word een soort ouder.
Relatie met de HP: Vertrouwensband, bescherming, bron van wijsheid en advies.
Allereerste korte karakterschets: deze generaal is al meerdere keren gekozen door het volk. Hij is geen doortrapte politicus en wil geen spelletjes spelen. Dat is te merken. Denk aan een soort van General Kenobi. Hij heeft zijn fouten maar wil graag het goede doen.

Reason

Naam: Not Yet Known
Leeftijd: 32
Rol in het verhaal: dit is een andere generaal. Zij zet overal vraagtekens bij en laat de groep even nadenken als de emoties hoog oplopen. Het is haar eerste jaar als generaal.
Relatie met de HP: spreekt de hoofdpersoon zonder pardon aan op gedrag, ook als het niet leuk is.
Allereerste korte karakterschets: Ze lijkt een starre vrouw, maar bedoelt het goed. Ze kan hard uit de hoek komen en weet dat. Maar ze doet dat om het beste uit de situatie en de mens te halen.

Wil je meer weten?

Normaal krijg je van mij ook blogs over mentale gezondheid. Ik schrijf over mijn paniekstoornis, piekeren en paniekaanvallen. Op Instagram heb ik het hier ook vaak over. Wil je me daar ook volgen? Dan is dit mijn naam: @projectlorin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *