ADHD’ers, listen up! Alle niet-ADHD’ers, jullie ook. Dingen die voor iemand met ADHD werken, kunnen net zo goed voor ieder ander werken. De tools die ik bespreek in deze blog heb ik niet vanwege mijn ADHD aangeschaft. Nee, ik had het al vóór ik me bewust was van mijn label. Onbewust ging ik dus al veel eerder aan de slag met het helpen van mijn ADHD-brein. 

Samsung SmartWatch

Veel mensen hebben er al eentje, maar heb je je al eens bedacht dat dit ding niet alleen voor de fancy hoeft te zijn? Ik heb dit ding niet omdat ik het zo cool vindt om er een te hebben. Ik heb deze makker lettelrijk gekocht omdat het een agenda/wekker/reminder/monitor is die ik altijd om heb. Mijn telefoon raak ik gemakkelijk kwijt, zelfs op onze 75m2. Deze makker de smartwatch helpt mij met:

– Reminders

– Genoeg drinken

– Genoeg bewegen

De reminders zijn voor mijn ADHD medicatie. Die vergeet ik anders gewoon, lekker klassiek ADHD. Er staan twee wekkers op die elke dag afgaan op de momenten dat ik het in moet nemen. Belangrijk daarbij voor mij is dat ze ook op oneindig snoozen staan. Soms ben je ergens, bijvoorbeeld op de fiets, en kun je op dat moment geen medicatie innemen. Als die wekker dan niet weer afgaat een tijdje later, dan vergeet ik het gewoon. Foute boel! 

Er zit ook een balkje in waarop ik kan invoeren hoeveel ik gedronken heb. Genoeg drinken is belangrijk voor je lichaam en je hoofd om goed te kunnen functioneren. Niet genoeg drinken zorgt er bij mij voor dat ik me traag voel en ik verlies het beetje motivatie dat ik heb. Chagerijnig dat ik dan word, niet te houden. Nog erger dan wanneer ik honger heb. Genoeg drinken maakt me vrolijker en gemotiveerder. Goede motivatie dus. 

Stappenteller. Meer hoef ik niet te zeggen, toch? Goede indicatie of je genoeg bewogen hebt die dag.

Papieren én online agenda

Vergeetachtigheid en ADHD zijn beste vrienden. Als je mij zegt wanneer iets is, zorg er dan voor dat ik het opschrijf want ik ben het let-ter-lijk een paar seconden later vergeten. Daarom heb ik altijd een papieren agenda bij me. 

Sowieso helpt die agenda mij met meer dingen:

– Overzicht bewaren in mijn week

– Meer rust in mijn hoofd krijgen

– Afspraken niet vergeten

Aan het eind van elke week ga ik zitten en plan mijn week vooruit. Doordat mijn agenda de uren van de dagen erin heeft staan, kan ik gemakkelijk tijdsblokken erin tekenen. Zo zie ik heel goed hoe lang iets duurt en hoeveel tijd ik over heb die dag. Ik plan vaste afspraken, zoals werk, het huishouden en sporten. Zo zit het niet meer in mijn hoofd, maar staat het ergens. Dan kan ik het loslaten en dat zorgt voor meer rust in de bovenkamer. Het belangrijkste dat ik plan is misschien nog wel vrije tijd. Als ik dat niet doe, dan loop ik gewoon risico dat ik mezelf voorbij ren en opbrand. 

Een digitale to do list

Die ik dan synchroniseer op al mijn apparaten. 

Oké, eerlijk. Dit doe ik pas echt actief sinds een week, maar daarvoor had ik al wel een app hiervoor. Die werkte alleen voor geen meter. De meldingen kwamen veel te laat, of niet. Ja, dat werkt niet voor mijn koppie. Anyway. Nu gebruik ik Microsoft To Do. Hierin kan ik meerdere lijstjes aanmaken en ze op al mijn apparaten laden inladen. Super handig!

Zo heb ik een apart lijstje voor het huishouden en een voor mijzelf.  Ze hebben ook een ‘mijn dag’ lijst gemaakt die automatisch elke dag update met de taken die je voor die dag had gepland. Nah, kind/ADHD’er kan de was doen. Niet alles in mijn eigen of huishoud lijstje moet namelijk op diezelfde dag gedaan worden. Zo kan ik daar alles in pleuren en er een dag aan hangen. En ik hoef me geen zorgen meer te maken dat ik het vergeet! De meldingen komen op tijd. Vaste items worden vanzelf opnieuw in mijn lijst gezet. Voer ik iets in op mijn telefoon? Dan zie ik het ook op mijn tablet en andersom. Je kan zelfs instellen dat je meldingen niet weg kan vegen, maar dat die pas weggaan als je op ‘voltooit’, ‘later’ of ‘negeren’ klikt. Ik ben dik tevreden. 

Waren dat al je tools?

Zeker niet, maar niet al mijn tools zijn fysiek. Ik heb ook mentale tools. Die zijn wat moeilijker kort uit te leggen, dus daar ga ik vast en zeker nog blogs aan wijden. Ik ben bijvoorbeeld mega goed in plannen én me aan die planning houden. Jazeker! Deze ADHD’er kan plannen! Ben ik me toch een partij trots op. Maar later meer daarover. Voor nu hoop ik dat je iets hebt aan mijn ‘3 tools die ik gebruik’. Laat me vooral op Instagram (@projectlorin) of hieronder weten welke tools jij gebruikt en als je nog vragen hebt: stel ze gerust! Mijn DM staat altijd open.

Take care, vrinden!

P.S. Geen blog missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Project
Lorin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *