Wiehoe! Dag 2 van de schrijfchallenge van Denise Marinus. Dag 2 gaat over het intrinsieke en extrinsieke doel van mijn hoofdpersonage. Ik dacht: ‘intrinsiek is toch iets met motivatie vanuit jezelf en extrinsiek motivatie van buitenaf?’. Dat klopt ook wel een beetje, kwam ik achter. Gelukkig was daar namelijk de gids van Denise die meer uitleg gaf over deze twee begrippen. De uiteindelijke doelen waren moeilijker om te formuleren dan ik dacht, maar hier zijn ze dan!

P.S.: Dag 1 lezen? Dat kan hier: mijn verhaal in 1 zin

Intrinsieke motivatie

Ja, wat is dat nou? Iets met een motivatie vanuit jezelf, toch? Denise omschrijft dit zo in haar gids:

‘Een cruciaal verlangen, wens, drijfveer of doel van je karakter, vaak een
gevolg van wat hij niet heeft, maar waar hij wel naar op zoek is.’

– Denise Marinus, ‘Oktoberchallenge: Een stap-voor-stapplan om ongeschonden NaNoWriMo door te komen’, 2022

A-ha. Daar kunnen we wat mee. Een intrinsieke motivatie gaat dus over iets wat jij, of in dit geval je personage, heel belangrijk vindt. Hier is die zich niet altijd van bewust, maar het is er zeker en bepaald over waarom je personage bepaalde keuzes maakt. Oké. Nu toepassen.

Het intrinsieke doel van mijn hoofdpersonage

Komt ‘ie: Ontdekken wie ze is, zelfacceptatie, traumaverwerking. Aan het eind heeft ze dit doorgemaakt: ze heeft door wie en wat ze is, accepteert dat ze een leidende rol heeft in haar wereld en kan accepteren wat er met haar gebeurd is. Ze gebruikt dit zelfs als kracht om de wereld recht te zetten.

Extrinsieke motivatie

Oké, eerst even de definitie van Denise:

Jouw protagonist gaat in je verhaal iets ondernemen: hij moet iets of iemand
zien te overwinnen, hij heeft een opdracht te behalen, een raadsel op te
lossen, een project uit te voeren. Er moet íets groots gebeuren in je verhaal.

– Denise Marinus, ‘Oktoberchallenge: Een stap-voor-stapplan om ongeschonden NaNoWriMo door te komen’, 2022

Extrinsieke motivatie komt dus van buitenaf. Het is geen innerlijke drijfveer zoals we hadden bij intrinsieke motivatie.

Het extrinsieke doel van mijn hoofdpersonage:

Overleven, samen met de groep anderen die ze tegenkomt het mysterie oplossen van de voorspelling, de wereld rechtzetten. Mijn hoofdpersonage haalt het doel voor een groot deel. Het boek eindigt, denk ik tot nu toe, waar de huidige bestuurders gevallen zijn.

Zo.

Dat was dag 2 van de challenge. Op dag 1 kwamen echt veel leuke reacties binnen. De reacties waren zo positief. Ik stond daar wel even van te kijken want dat had ik niet verwacht. Mijn verhaal werd spannend en nieuwsgierig makend gevonden. Ook kwam er feedback in de comments op Instagram waar ik écht iets mee kon. Kijk, daar doe ik dit voor. Wie niet vraagt, die wordt overgeslagen. Daarom nu mijn vraag: wat vind jij van deze intrinsieke en extrinsieke doelen? Klinkt het spannend? Of juist te cliché? Als je feedback achterlaat maak je mij daar intens blij mee. Ik heb nooit geleerd om boeken te schrijven en doe het maar alleenig, dus alle meningen zijn welkom. Dankjewel voor het lezen <3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *