De hekkensluiter? Dat ben ik! Een maand geleden begon de blogtour van Ilja Nijdam (@ciraccon). Ze schreef het fantasyboek ‘waar dromen zinken’. Een verhaal dat gaat over doen waar je van droomt, parallelle werelden en moeilijke keuzes. Het is geen gigantisch dik boek, maar dat vond ik niet erg. Het is ook wel eens lekker om niet zo lang te hoeven doen over een verhaal. Er gingen mij al veel bloggers voor in deze blogtour en met mijn blog komt de tour ten einde. Laten we beginnen:

Waar dromen zinken

Wie kan er beter vertellen waar het boek over gaat, zonder te spoilen, dan Ilja zelf? Juist! Laten we Ilja dan ook aan het woord laten. Dit is de flaptekst die bij het boek hoort:

‘Voor een echte waterrat als Gaia is het niet meer dan logisch dat ze haar snuffelstage loopt bij een milieuorganisatie aan de Noordzee. Wat minder logisch is, is dat ze vanaf haar eerste dag op zee heftige dromen krijgt, waar ze zich achteraf niets van kan herinneren. Het zeeniveau stijgt, maar als smeltende ijskappen niet de oorzaak zijn, waar komt dat water dan vandaan? Wie is die jongen in het water, die haar tijdens het duiken laat schrikken, en waarom heeft hij een meermanstaart? Bestaat er echt een wereld parallel aan de hare?

Wanneer de vader van Leith een legendarisch apparaat activeert, is het resultaat niet wat ze hadden verwacht. Samen moeten ze alles op alles zetten om een wereld te redden die ze onbewust in gevaar hebben gebracht. Er zit voor Leith maar één ding op, hij moet de hulp inschakelen van de enige persoon die hen in beide werelden kan helpen.

Vol overgave duikt Gaia in een avontuur dat haar steeds dieper weg laat zinken in een plaats die ze nooit voor mogelijk had gehouden.’

Klinkt spannend, toch?

Mijn leeservaring

Okee, first things first: Voor mij las het niet als een boek dat hoort bij mijn leeftijdscategorie. Het las meer als een boek dat bedoelt is voor een iets jongere groep, zeg 14 – 18 jaar oud. Zelf zit ik daar niet altijd mee. Soms is dat ook gewoon heel leuk om zo’n boek te lezen ook al ben je, ahem, ouder. Maar ik snap dat sommige mensen dat wel een belangrijk kenmerk vinden en daarom vermeld ik het toch. Dat ik het boek ‘jonger’ inschat, ligt voor mij aan de lengte en het taalgebruik. De woorden die gebruikt worden zijn toch iets makkelijker dan in de boeken die ik normaliter lees. Ook het plot is niet zo ingewikkeld als ik gewent ben, waardoor het makkelijker wegleest.

Het verhaal zelf is zeker tof. Het stipt problemen aan als de klimaatcrisis en heeft een goede dosis fantasie. Heerlijk als je het mij vraagt. De fantasie dan hè, niet de klimaatcrisis. Ik vind het leuk dat er gespeeld wordt met parallelle werelden die compleet van elkaar verschillen. Ilja heeft er duidelijk veel werk aan gedacht om alle componenten in haar fantasiewereld uit te denken. 

Wat wel anders zou hebben gemogen is de verhaallijn tussen Gaia en Leith. (en nu komt een spoiler dus als je die niet wil lezen, skip naar het eindoordeel). Ze vinden elkaar al vanaf een vroeg punt leuk. Maar het blijft steeds hetzelfde. Nooit gebeurd er iets mee en daardoor wordt het eentonig. Op een gegeven moment denk je daardoor: “ja-ha, nu weet ik het wel”. Als deze verhaallijn zich sneller ontwikkeld had, was er misschien nóg meer drama ontstaan aan het eind. Dat had ik dan weer tof gevonden!

Eindoordeel

Het is echt een leuk boek. Ik heb echt plezier gehad in het lezen ervan. Het boek is leuk voor een jonger publiek dat even wil fantaseren. Voor mensen van mijn leeftijd is het zeker ook leuk, maar verwacht geen ingewikkelde verhaallijnen en dramatische twists zoals bij bijvoorbeeld De 7 zussen. Het is een goed tussendoortje om even iets wat sneller te kunnen lezen en leesmotivatie te kweken. Fantasy doet het bij mij altijd goed, dus het genre lag me zeker. Ik kan alleen maar zeggen: Ilja, wat heb je het goed gedaan! 

Aantal sterren:
3.5/5

Nieuwsgierig naar mijn eigen boek? In de blog #sneakpeek van mijn boek staat al een heel stuk van het begin! 

P.S.: wil je wat vragen of heb je een opmerking? Je mag altijd een comment achterlaten onder de blog of me een DM sturen op Instagram (@projectlorin)

Project
Lorin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *