EMDR: Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Bij mij is EMDR gebruikt voor mijn angst. Ik heb namelijk al meer dan 10 jaar een paniekstoornis. Ik had op 4 juli de eerste keer EMDR. Holy Sh*t dat was spannend en vermoeiend. Erna wilde ik slapen, slapen en nog eens slapen. Maar ook weer niet. Ik voelde me heel gek. Wat ook gek was, maar super positief: ik had meteen al minder paniekgevoel en onrust. In deze eerste blog wil ik jullie graag vertellen wat mijn ervaring was. EMDR kan enorm spannend zijn. Door mijn ervaring te delen, lees jij hoe het voor mij was en vind je het misschien minder spannend.

Voor de EMDR

Damn, ik was nerveus. Normaal lees ik me altijd in, maar deze keer niet. Ik wilde niet dat vervelende ervaringen van andere mensen mij zouden beïnvloeden. Daardoor wist ik dus niet goed wat er zou gaan gebeuren. Tuurlijk had ik wel omgevingsverhalen gehoord, maar ik had geen research gedaan. Ik wist dus wel dat de psycholoog met een lampje of met haar handen heen en weer zou bewegen. Veel mensen zeiden ook dat het voor hen goed gewerkt had en dat ze het zo weer zouden doen. Verder wist niets. Hierdoor vond ik het wel spannend. Achteraf was het wel de goede keus. Ik ging er met een positief oordeel in en kon het gewoon over me heen laten komen.

De EMDR procedure

Voor we samen echt begonnen met het lampje, hebben we het nog gehad over hoe het ging. Niet meteen aan de slag dus. Dat was heel fijn. Ik kon even binnenkomen en aarden. Samen besloten we welke herinnering (of trauma) als eerste aan de beurt was. Toen was het moment daar: EMDR.

Mijn psychologe heeft daarvoor een lichtbalkje. Daarop beweegt een lampje van rechts naar links. Ook moest ik twee driehoekvormige apparaatjes vasthouden die gingen trillen. Wat EMDR doet, zei mijn psychologe, is dat het je werkgeheugen belast. Als je tegelijkertijd aan een heftige, beladen gebeurtenis denkt dan weet je werkgeheugen niet meer goed wat ‘ie moet doen. Hierdoor neemt de sterkte van de gebeurtenis af en verwerk je ‘m anders. Voor sommige mensen verandert het beeld, voor anderen neemt alleen het gevoel af.

Tijdens de EMDR moest ik dus dat gevoel terughalen dat bij het beeld hoorde. Dat vond ik heftig. Ik heb een half uur lang gehuild terwijl we bezig waren. Dat was oké. Het was de bedoeling dat ik het liet gebeuren. Tijdens de EMDR merkte ik al snel dat de heftigheid afnam. Ik kon mezelf vergeven dat ik me de schuld gaf van wat er gebeurd was. Het was, en is, niet mijn schuld.

Na afloop van de EMDR

Toen we klaar waren had ik hoofdpijn. Het voelde ook alsof ik net wakker werd uit een hele diepe slaap. Toen ik buiten kwam leek de wereld ook een stukje feller en mooier. Dat was echt heel vreemd, maar niet vervelend. De rest van de dag heb ik vooral gedaan waar ik behoefte aan had. Zo heb ik een kast opgeruimd, maar ook lekker geslapen.

In de dagen erna merkte ik dat ik minder piekerde. Dat was gek! Ik kon de dingen meer laten zoals ze waren en de kww-methode toepassen (kww: kiek’n wat word). Ik kon accepteren dat sommige dingen misgaan. Dat is het leven en daar kom ik ook doorheen. Maar ik merkte ook dat ik intens moe was en gek genoeg vaker toch last had van onrust. Op de achtergrond gebeurde heel veel in mijn hoofd. Op dinsdag was er een soort piek in paniek, maar lang niet zo heftig als voor de EMDR. Daarna nam het af. Alles maakte plaats voor meer rust.

Thoughts?

Nu merk ik pas hoe niet okee ik was. De EMDR heeft me rust gebracht. Het is echt een intense beleving maar hij is het waard. Ik voel me gelukkiger, blijer en kan het leven laten gebeuren zoals het is. Ik vind het wel raar, hoor! Van ruim 10 jaar aan continue onrust, naar eindelijk een rustig hoofd en niet iedere avond (bijna) paniek.

Als je vragen hebt of je eigen ervaring wil delen, laat dan vooral een comment achter. Ik vind het echt leuk en fijn om de ervaringen van anderen te lezen. Vragen beantwoorden doe ik ook heel graag. Dat mag gaan over van alles en hoeft niet per se te gaan over de EMDR. Maar dat mag wel natuurlijk. Je mag me ook altijd een vraag stellen op Instagram. Je vindt me onder de naam @projectlorin.

Meer weten?

In deze blog vertel ik over de twee afspraken die ik had voor de EMDR: https://projectlorin.com/2022/06/30/update-psychologe/

Hier vertel ik over mijn paniekstoornis: https://projectlorin.com/2022/05/05/ik-heb-een-paniekstoornis-en-dat-is-oke/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *