29 november 2023. Vandaag ga ik denk ik niet meer vergeten. Vanmorgen om 10:00 kwam het hoge woord dan eindelijk eruit: ik heb ADHD! Sjesus, wat een opluchting. De psychologe die mijn testen afgenomen heeft vertelde nog veel meer. Er zijn namelijk niet alleen een ADHD en ASS test afgenomen, maar ook een intelligentietest. En die meet niet alleen je IQ, maar veel meer. Lees je verder?

ADHD, olé, olé. 

Zo voelt het namelijk wel. Het allereerste dat door mijn hoofd ging toen ze het vertelde was: HAHAHA ik had gelijk! Er viel echt een last van mijn schouders. Eindelijk is mijn voorgevoel bevestigd. Eindelijk kan ik de gedachten ‘je doet dit met opzet’, ‘je stelt je aan’ en ‘je bent dit allemaal zelf schuld’ gewoon lekker loslaten. Ik ben het helemaal niet allemaal zelf schuld. Ik weet heel goed wanneer ik iets zelf schuld ben en wanneer ik er écht niks aan kan doen. Ik ben niet gek. Olé Olé!

Er speelt verder geen ASS (autisme spectrum stoornis) mee, wat ik ook had verwacht. Wat een ontlading dit! Ze vertelde ook dat er bij mij een grote tegenstelling zit. Aan de ene kant heb ik prikkelzoekende hersenen, want ADHD, aan de andere kant ben ik enorm prikkelgevoelig en snel overprikkeld. Lekkere tegenstelling!

En je intelligentie dan?

Nou, Ik ben heel slim (begaafd) en mijn verwerkingssnelheid is torenhoog. Maar toen kwam de clue van het verhaal: mijn werkgeheugen zit niet op dat niveau. Dat betekent dus dat ik wel heel slim ben en superveel kan en weet, maar het duurt even voor het verwerkt is. Het duurt even voor ik ergens uit ben, voor ik iets door heb. Tel dat snelle en langzamere bij elkaar op en wat krijg je dan? Juist! Frustratie en vermoeidheid. 

Hoe gaat het nu verder?

Tja, nu gaan we aan de slag met wat ik nog moet leren. Veel heb ik zelf al gedaan. Denk aan het plannen en beheersen van de paniekaanvallen of het vragen om medicatie. Ze kunnen mij op sociaal vlak nog veel bieden. Daar ben ik namelijk nog niet zo goed.

Op sociaal vlak struikel ik nog heel vaak, waardoor ik angstig ben in sociale settingen. Vrienden maken vind ik moeilijk. Normale conversaties, wat zijn dat? En vriendschappen en contacten onthouden staat niet in mijn woordenboek. Daarbij gaan ze me dus helpen. Dat vind ik enorm spannend – want dat gaat in groepsverband – maar wel waardevol. 

Conclusie:

Prikkelzoekende ADHD’er met een prikkelgevoelig, chaotisch, snel en slim brein waar een langzamer werkgeheugen bij zit. 

Ga er maar eens aan staan.

Nu voel ik vooral opluchting dat ik niet gek ben en het niet heb verzonnen. Het is fijn om jezelf op deze manier een beetje beter te begrijpen. Je kan nu het juiste gereedschap uit het juiste doosje halen. Met al deze informatie kan ik aan de slag en eraan werken om mijn dagelijks leven een stukje beter te maken. Het ene hoofdstuk is afgesloten en het volgende begint. Welk verhaal erin staat weet ik niet. Dat zien we wel. Laten we nu maar eerst even genieten van alle ontlading en de tijd nemen om het te verwerken. 

Joe joe!

 

Wil je me wat vragen hierover? Je mag altijd een comment achterlaten onder de blog of me een DM sturen op Instagram (@projectlorin)

Project
Lorin

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *